Τον διορισμό της στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο κατά την άφιξή της στη συνάντηση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) την Παρασκευή. 

Η Ισπανίδα Υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως οι 27 βρίσκονται πολύ κοντά σε κατάληξη σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η κ. Καλβίνο διαδέχεται στην ΕΤΕπ τον Βέρνερ Χόγιερ, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και η θητεία της έχει διάρκεια έξι ετών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους η κ. Καλβίνο ανέφερε πως την τιμά η απόφαση των ομολόγων της στην ΕΕ να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, προσθέτοντας πως η ΕΤΕπ είναι «ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της ΕΕ, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα για τη δημόσια ανάπτυξη στον κόσμο».

Η ΕΤΕπ, συνέχισε, θα έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στο μέλλον «για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης, την παροχή οικονομικής στήριξης στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη στήριξη του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο».

Πρόσθεσε πως είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία βρίσκεται επικεφαλής της ΕΤΕπ, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή αντανακλά την δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών σημείωσαν πρόοδο την Πέμπτη το βράδυ σε δείπνο κατά το οποίο συζητήθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συντονίζει η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε η κ. Καλβίνο το πρωί της Παρασκευής,  ενόψει και της συνάντησης του ECOFIN.

Η κ. Καλβίνο ανέφερε πως έπειτα από έντονη συζήτηση σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει η Ισπανική Προεδρία.

«Δεν ήταν δυνατόν χθες το βράδυ να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις που εκκρεμούν για θέματα τεχνικής, πολιτικής και νομικής φύσης» σημείωσε η κ. Καλβίνο, προσθέτοντας πως οι διεργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αποκλείει τη σύγκληση έκτακτου ECOFIN πριν το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν πριν το τέλος του έτους οπότε και εκπνέει η ρήτρα διαφυγής, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας αν δεν υπάρχει συμφωνία για τους νέους κανόνες.

Η κ. Καλβίνο ανέφερε πως η συμβιβαστική πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας βασίζεται στις κεντρικές αρχές της πρότασης της Κομισιόν, για ένα σύστημα το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες και συνθήκες σε κάθε κράτος μέλος, «διασφαλίζοντας τη σταθερή μείωση του χρέους», αλλά διατηρώντας, ταυτόχρονα, τα απαραίτητα στοιχεία για προώθηση επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε πως η πρόταση απλοποιεί την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης στα κράτη μέλη και περιλαμβάνει μια σειρά διασφαλίσεων για τη διαρκή μείωση του χρέους, τη διατήρηση της απαραίτητης ευελιξίας, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να προχωρούν σε αντικυκλικά δημοσιονομικά μέτρα, και την προστασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων για προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, κοινωνικών μέτρων και θεμάτων που αφορούν την άμυνα.