Η Ιταλία ενέκρινε την εμβληματική πώληση, έναντι 22 δισεκατομμυρίων ευρώ (23,9 δισ. δολαρίων) του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας της Telecom Italia στην KKR & Co., μετά από διαδικασία θεώρησης της συμφωνίας περί ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικού ενδιαφέροντος για το ιταλικό κράτος.

Η κυβέρνηση με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα η οποία της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να επιβάλλει ισχυρούς όρους σε συμφωνίες που αφορούν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένου η KKR έχει αποδεχθεί αυτοβούλως όρους που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του δικτύου, δήλωσε η εταιρεία με ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Αν και ευρέως αναμενόμενη, η απόφαση είναι ένα βασικό βήμα προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας η οποία πρόκειται να κλείσει μέχρι το φετινό καλοκαίρι και η οποία θα έβλεπε το πρώην τηλεπικοινωνιακό μονοπώλιο να παραχωρεί τον έλεγχο του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου του.

Σηματοδοτεί επίσης μια νίκη για τον διευθύνοντα σύμβουλο Pietro Labriola, αρχιτέκτονα του σχεδίου πώλησης. Η συναλλαγή είναι το επίκεντρο της προσπάθειάς του να περικόψει χρέος περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Η εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών συμμετοχών KKR, με έδρα τις ΗΠΑ, προχώρησε πέρυσι σε δεσμευτική προσφορά που αποτίμησε το δίκτυο σε περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ, είπαν άνθρωποι με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg, με το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας να κατέχει έως και το 20% των μετοχών της μονάδας που θα διαχειρίζεται το δίκτυο, προκειμένου να διατηρηθεί η κρατική επίβλεψη.

Capital.gr