Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ.

Η υποστήριξη ήταν ομόφωνη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

“Την περασμένη Παρασκευή, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε την προθυμία της να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ, εάν έχει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των μελών”, είπε. “Σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη εξέφρασαν την υποστήριξή τους”.

Η τρέχουσα πενταετής θητεία της Γκεοργκίεβα λήγει τον Σεπτέμβριο. Μια απόφαση για το θέμα μέσα στην ημέρα είναι πιθανή αφού οι επικεφαλής οικονομικών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ – της Γερμανίας και της Γαλλίας – εξέφρασαν και οι δύο την υποστήριξή τους στον 70χρονη οικονομολόγο από τη Βουλγαρία.

“Νομίζω ότι η Kristalina έδειξε ισχυρή ηγεσία τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά σε κρίσεις χωρίς προηγούμενο και ότι παρείχε επίσης υποστήριξη σε όλα τα μέλη”, είπε ο Βαν Πετέγκεμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, ο οποίος φέρεται ως πιθανός αντίπαλος της κ. Γκεοργκίεβα για την κορυφαία θέση στο ΔΝΤ, δήλωσε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα ότι η τελευταία καθοδήγησε τον θεσμό εν μέσω της πανδημίας Covid και του πολέμου στην Ουκρανία με “απίστευτα συμπεριληπτικό τρόπο”.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ διορίζεται επίσημα από το εκτελεστικό συμβούλιο του ιδρύματος, το οποίο αποτελείται από 24 άτομα που εκλέγονται από τα κράτη-μέλη του. Συνηθίζεται οι Ευρωπαίοι να επιλέγουν τον επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ οι ΗΠΑ να μπορούν να αποφασίζουν ποιος θα ηγείται της Παγκόσμιας Τράπεζας. Και τα δύο ιδρύματα εδρεύουν στην Ουάσιγκτον.