Οι συζητήσεις για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επιστρέφουν, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων φέτος από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, σημειώνει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America και της γερμανικής LBBW, προχωρούν σε εκτίμηση διάφορων κινδύνων και προειδοποιούν για αδυναμία του ευρώ στο μέλλον, εάν τα στοιχήματα σχετικά με τον διαφορετικό ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων στην ΕΚΤ και την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) επιβεβαιωθούν.

Ο Geoffrey Yu, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής στην Bank of New York Mellon, σημειώνει ότι το ευρώ θα μπορούσε να αγγίξει την ισοτιμία με το δολάριο φέτος, ενώ ο ίδιος δεν αποκλείει μια περικοπή επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

Σενάρια

Προς το παρόν, κανένας από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg δεν έχει την πρόβλεψη “1 ευρώ προς ένα δολάριο” ως βασικό σενάριο, το οποίο θα απαιτούσε μια πτώση περίπου 8% για το ευρώ στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα “βάθη” του ενεργειακού πανικού της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λίγοι ωστόσο είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας πτώσης, αφού οι traders είχαν “χάσει” το φαινόμενο του 2022 – ειδικά όταν μια πιθανή προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να σημαίνει φορολογικές περικοπές και εμπορικούς φραγμούς οι οποίοι θα προκαλούσαν πληθωρισμό.

“Το δολάριο θα περνούσε σε ισοτιμία 1:1 με το ευρώ σαν ζεστό μαχαίρι σε βούτυρο” εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα, την ώρα που η ΕΚΤ θα έχει χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, ανέφερε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW. Η τράπεζα προβλέπει ότι το ευρώ θα διολισθήσει στα 1,01 δολ. το 2025 – πρόκειται για την πλέον πτωτική πρόβλεψη μεταξύ όσων εξέτασε το Bloomberg.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ με επικεφαλής την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να εργαστούν περισσότερο όταν συναντηθούν αυτή την εβδομάδα προετοιμάζοντας τις αγορές για μια πρώτη μείωση επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις τιμών στην ευρωζώνη θα χαλαρώνουν. Αν και έχουν απωθήσει σθεναρά την αντίληψη ότι θέλουν να συμβαδίζουν με τον πρόεδρο της Fed. Jerome Powell, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα μείωσης επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα θα παίξουν τον αποφασιστικό ρόλο.

Για τους επενδυτές, η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι εμφανής και σημαντική.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε, υποδεικνύοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας που τροφοδοτεί την οικονομία. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η οικονομία δεν είναι έχει φτάσει ούτε καν στα επίπεδα που βρισκόταν το γ΄ τρίμηνο του 2022, όταν η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Αυτή η διαφορετικότητα ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού εξηγεί γιατί οι αγορές χρήματος “βλέπουν” την ΕΚΤ να τονώνουν την οικονομία με μειώσεις επιτοκίων συνολικά 85 μονάδων βάσης το 2024, σε σύγκριση με περίπου 60 μονάδες βάσης για τη Fed. Οι προσδοκίες έχουν ήδη ασκήσει πίεση στο ευρώ, που έχει υποχωρήσει περίπου 2% φέτος στα 1,09 δολάρια.

Οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Αθανάσιο Βαμβακίδη στην BofA σταθμίζουν σενάρια όπου το ευρώ επιστρέφει στην ισοτιμία 1 προς 1 έναντι του δολαρίου, εάν η Fed μείνει σταθερή ως προς τα επιτόκια φέτος και η ΕΚΤ πραγματοποιήσει μειώσεις σε τρεις δόσεις. Το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και να υποχωρήσει περαιτέρω, εάν υπάρξει καποιο νέο ενεργειακό σοκ, σημειώνουν.

Δεσμοί

Κάθε επιπλέον μείωση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σε σχέση με τη Fed μπορεί να προκαλέσει μια κίνηση 1% στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, σύμφωνα με τον Samuel Zief, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος στην J.P. Morgan Private Bank.

“Γνωρίζω ότι όλοι δηλώνουν ότι είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον, αλλά προφανώς υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των διαφόρων κεντρικών τραπεζών μέσω του νομισματικού μηχανισμού”, δήλωσε ο Jamie Niven, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Candriam. “Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να δούμε, για παράδειγμα, τη Fed να μειώνει κατά 50 μονάδες βάσης και την ΕΚΤ να μειώνει κατά 100 μονάδες βάσης”.

“Οι οπαδοί της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου είναι και πάλι στη μόδα”, σημειώνει η Audrey Childe-Freeman, επικεφαλής στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της Bloomberg Intelligence, G-10. “Αν και δεν είμαστε ανάμεσά τους, το αναμενόμενο εύρος των 1,10-1,15 δολαρίων και η προοπτική για την ισχύ του ευρώ το 2024 έχει ως προϋπόθεση τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ να αποδυναμωθούν σημαντικά, μια πιο ήπια τάση πληθωρισμού στις ΗΠΑ και κάποια ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης”.