Εξαρτόμαστε από τα δικά μας δεδομένα και όχι από την Fed υποστήριξε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τις ΗΠΑ χωρίς και πάλι να αποκαλύπτει πότε αναμένεται να υπάρξει μείωση επιτοκίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε τις πιο πάνω αναφορές στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε ομιλία της η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως η Ευρώπη βλέπει ήδη μια αποπληθωριστική διαδικασία – με τους παρατηρητές να στοιχηματίζουν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. «Εάν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» είπε η κ. Λαγκάρντ, αποφεύγοντας να δώσει ημερομηνία.

«Ξέρετε, εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, τα δεδομένα μας μειώθηκαν τον Μάρτιο, έχουμε λίγα δεδομένα τον Απρίλιο» είπε συμπληρώνοντας πως «σε αυτή τη βάση πρέπει να πάρουμε την απόφασή μας και όχι με βάση οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα στον κόσμο, είτε πρόκειται για τη Fed».

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο στο 2,4%, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 3,5%, σε ετήσια βάση. Εντούτοις, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι ο δρόμος για την επίτευξη του πληθωρισμού 2% θα είναι «ανώμαλος».