Καθησυχαστική εμφανίστηκε χθες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι κάνει τα πάντα για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος Λουίς νε Γκίντος έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν από τους ευρωβουλευτές, με αφορμή την ψήφιση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ του προηγούμενου έτους.

Στις απαντήσεις που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ σημειώνεται ότι «οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, με βάση μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σταθεροποιώντας τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η νομισματική πολιτική, προσανατολισμένη στη σταθερότητα των τιμών, συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της ανισότητας που τροφοδοτείται από τον υψηλό πληθωρισμό. Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα γενικά επηρεάζονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους και έχουν χαμηλότερα χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας». Όσον αφορά τις ανησυχίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δευτερογενείς επιπτώσεις, η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος τέτοιων επιπτώσεων έχει μειωθεί και παραμένει περιορισμένος. Σχετικά με το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ουσιαστική αναθεώρηση και βελτίωση των μοντέλων της ΕΚΤ που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία της νομισματικής πολιτικής, αυτό που τονίστηκε από πλευράς ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας είναι ότι  αναθεωρεί και ενημερώνει συνεχώς τα μοντέλα της.

«Για παράδειγμα, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα εργαλεία της ΕΚΤ επεκτάθηκαν εύκολα με μη τυποποιημένα μέτρα νομισματικής πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει επίσης προσαρμόσει τα μοντέλα της και τα βελτιώνει συνεχώς, ώστε να ενσωματώνει καλύτερα τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αξιολογήσει, για παράδειγμα, τις επιπτώσεις των μεταβολών στις θερμοκρασίες ή τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της φορολογίας του άνθρακα.

Αναθεωρήσεις και επεκτάσεις μοντέλων εισήχθησαν επίσης εγκαίρως προκειμένου να εξεταστούν τα εξαιρετικά γεγονότα και εξελίξεις που εκτυλίσσονται από το 2020. Αυτά περιλαμβάνουν επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έναν διαχωρισμό του ενεργειακού τομέα και των δομών παραγωγής μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας κατά Ουκρανία. Οι κραδασμοί που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν άνευ προηγουμένου από ιστορική προοπτική, οδηγώντας αναπόφευκτα διάφορα ιδρύματα να κάνουν μεγαλύτερα λάθη προβλέψεων», αναφέρει στις απαντήσεις η ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη δήλωση ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να αντικαθιστά τα μετρητά, πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων και δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρέχει μετρητά, σχεδιάζοντας παράλληλα ένα ψηφιακό ευρώ με υψηλό επίπεδο της ιδιωτικής ζωής καθώς και διασφαλίσεις για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σχετικά με την παρατήρηση ευρωβουλευτών ότι η εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ εξαρτάται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ως συννομοθέτες, η ΕΚΤ επιβεβαιώνει ότι πιθανή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για έκδοση ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί μόνο μετά την έγκριση με νομοθετική πράξη.