Όπως μετέδωσαν το Reuters και η DW, χιλιάδες υποστηρικτές του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη, παροτρύνοντάς τον να μην ανακοινώσει τη Δευτέρα την παραίτησή του.

Την περασμένη Τετάρτη, ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με καταγγελία (από στέλεχος της ακροδεξιάς) ότι η Begona Gomez, σύζυγος του πρωθυπουργού, είχε καταχραστεί τη θέση της για να εξασφαλίσει χορηγούς για ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακού τίτλου που διεύθυνε.

Μετά τη γνωστοποίηση της έναρξης έρευνας κατά της συζύγου του, ο Πέδρο Σάντσεζ ενημέρωσε τον λαό της Ισπανίας ότι θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά του, ώστε να σκεφθείκατά πόσο πρέπει ή όχι να υποβάλει την παραίτησή του. Ανέφερε πως θα γνωστοποιήσει την απόφασή του τη Δευτέρα 29/4.

«Πρέπει να σταματήσω και να σκεφτώ αν πρέπει να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή αν πρέπει να εγκαταλείψω αυτή την τιμή», έγραψε σε μια τετρασέλιδη επιστολή που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter.

Μετά από συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε, σύμφωνα με την DW: «Πρωθυπουργέ μείνε, Πέδρο μείνε. Είμαστε μαζί σου».

Η δεξιά αντιπολίτευση της Ισπανίας επικρίνει τις ενέργειες του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον Σάντσες ότι είναι ανεύθυνος και έβαλε τη χώρα σε αναμονή, ενώ σκέφτεται το επόμενο βήμα του. «Ζητώ από όλους τους πολίτες να μην ξεγελιούνται. Η Ισπανία δεν έχει πρόβλημα, αυτός που έχει δικαστικό πρόβλημα είναι ο Σάντσες, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και ο κύκλος του. Ας το λύσουν», δήλωσε ο Alberto Nunez Feijoo, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος.