Στα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Στον χαιρετισμό του στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια ξεκάθαρη στρατηγική για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και για να διασφαλίσει και να προωθήσει περαιτέρω την εξαιρετική απόδοση του τομέα της κυπριακής ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι η σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει σηματοδοτήσει μια ένα εποχή στην κυπριακή ναυτιλία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο δρόμος για το μέλλον βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση και μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες.  

One- Stop Shipping-Centre

Επεσήμανε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία για εφαρμογή του «One- Stop Shipping-Centre», κάτι που αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στις δράσεις που τροχοδρομούνται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, την εκπαίδευση λειτουργών από σχετικά κυβερνητικά τμήματα σε σχέση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να αναλάβουν σημαντικούς ρόλους σε νέες Yπηρεσίες που θα λειτουργήσουν. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτάχυνση της διαδικασιας για την ετοιμασία σχετικής απαραίτητης ναυτιλιακής εταιρικής νομοθεσίας, στην ψηφιακή μετάβαση και άλλα.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος έχει εισαγάγει φορολογικά κίνητρα με στόχο τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στην κυπριακή ναυτιλία, αλλά και για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πρακτικών από τους πλοιοκτήτες.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ ψηλή θέση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα στην 3η θέση στην Ευρώπη, στην 11η παγκοσμίως και στην 1η ως κέντρο διαχείρισης.

Ωστόσο, σημείωσε, αυτή η θέση θα ήταν ακόμη υψηλότερη αν δεν αντιμετωπίζαμε το παράνομο τουρκικό εμπάργκο σε κυπριακά πλοία, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα του παράνομου τουρκικού εμπάργκο σε όλα τα σχετικά φόρα, περιλαμβανομένης της ΕΕ, και θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε ότι το εμπάργκο παρεμποδίζει τα συμφέροντα της ίδιας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αλλά και να επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εργαστεί στενά και παραγωγικά με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του τομέα και της κυπριακής σημαίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού συστήματος στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και για περαιτέρω βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος.