Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τον εν εξελίξει διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αναμένεται να καταλήξει τον ερχόμενο μήνα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, την Πέμπτη το απόγευμα, το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας, που πλέον αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Το κατά πόσο, όμως, το νομοθέτημα, που αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή τη φάση, θα συζητηθεί πριν το κλείσιμο των εργασιών του Kοινοβουλίου για το καλοκαίρι θα φανεί στη συνέχεια.

Tο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η τηλεργασία δεν μπορεί να επιβληθεί αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί, διασφαλίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση ενώ διευκρινίζει πως το κόστος που προκύπτει για την τηλεργασία θα επιβαρύνει τον εργοδότη. Δεν αποκλείεται στο μεταξύ, εάν η εξέτασή του εκκινήσει μετά το καλοκαίρι, να υπάρχει έως τότε και σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, καθώς ο διάλογος για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκών συνδικάτων και εργοδοτών, που έχουν και κυπριακό χρώμα, καθώς η ΟΕΒ συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα των εργοδοτών, θα καταλήξει σε συμφωνία πλαίσιο που θα αποτελέσει στην ουσία τη δεσμευτική οδηγία της ΕΕ για την τηλεργασία – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – χωρίς αυτή να μπορεί να αλλάξει από την ΕΕ ή από το ευρωκοινοβούλιο. Με την απόφασή της, η Κυβέρνηση φαίνεται να στοχεύει στην τήρηση σχετικής δέσμευσης που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για έγκριση πλαισίου για την τηλεργασία εντός του δευτέρου τριμήνου του 2023.

Εκτός το Δημόσιο

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε, πάντως, με τίτλο «Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023» καλύπτει όπως αναφέρθηκε μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Για τη δημόσια υπηρεσία, βάσει της εισηγητικής έκθεσης του νομοθετήματος, αναμένεται να υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προσεχείς μέρες ξεχωριστό πλαίσιο ρυθμίσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο, για τη σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως είπε, αλλά και για μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία. Ο ίδιος ανέφερε πως αναμένει μέσα από τον προγραμματισμό της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας το νομοθέτημα να συζητηθεί το συντομότερο, ώστε να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και να ρυθμιστεί το περιβάλλον της εργασίας σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Μόνο με συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το νομοσχέδιο βάσει και του διαλόγου που προηγήθηκε διασφαλίζει πως η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα θα είναι εθελοντική και μετά από  συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το νομοθέτημα προβλέπει πως η τηλεργασία συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου, είτε κατά την πρόσληψη, είτε με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, είτε με συλλογική σύμβαση. Διευκρινίζεται περαιτέρω πως η τηλεργασία δεν δύναται να επηρεάζει δυσμενώς οποιουσδήποτε όρους εργοδότησης.

Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργοδοτούμενο από την τηλεργασία, «δηλαδή το κόστος του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργοδότη, των τηλεπικοινωνιών, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας, καθώς και της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών».

Για το θέμα του κόστους, ο υπουργός Εργασίας θα μπορεί με απόφασή του να καθορίζει το ελάχιστο ποσό που ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο.

Πώς διασφαλίζεται το δικαίωμα αποσύνδεσης

Σε σχέση με το δικαίωμα στην αποσύνδεση, για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, αυτό, βάσει του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε, φαίνεται να διασφαλίζεται πλήρως, καθώς στο κείμενο σημειώνεται πως «ο εργοδοτούμενος με τηλεργασία έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο δικαίωμά του να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του, εκτός πλαισίου ωραρίου εργασίας, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμου του 2023, όπως αυτός τροποποιείται ή αντικαθίσταται».

Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος εργοδοτούμενου με τηλεργασία, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Για τα θέματα ασφάλειας και υγείας, το νομοθέτημα διευκρινίζει πως ο εργοδότης οφείλει, μεταξύ άλλων, να έχει στη διάθεσή του κατάλληλη και επαρκή γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την τηλεργασία κινδύνων, να καθορίζει τα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν με βάση τη γραπτή εκτίμηση των κινδύνων και να παρέχει τέτοιες  πληροφορίες, οδηγίες και εκπαίδευση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργοδοτουμένων του.