Αισιοδοξία επικρατεί στο Yπουργείο Οικονομικών ότι η Κομισιόν θα αποδεχθεί τον νόμο που ενέκρινε η Βουλή την περασμένη Πέμπτη σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας.

Παρόλο που το εμβαδόν στο οποίο θα επιβάλλεται το 5% ΦΠΑ είναι κατά 20 τετραγωνικά μέτρα (τμ) μεγαλύτερο από αυτό που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), εκτιμάται πως η επιχειρηματολογία την οποία θα αναπτύξουν οι τεχνοκράτες του υπουργείου θα πείσει τις Βρυξέλλες.

Ήδη οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ενημερωθεί για το νέο νομικό πλαίσιο που εγκρίθηκε, το οποίο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα 130 τ.μ. διαμερίσματος/ κατοικίας με αξία μέχρι €350 χιλ. Μετά την υπογραφή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κείμενο θα σταλεί επίσημα στην ΕΕ για να δώσει επίσημα και την τελική της ετυμηγορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως λόγω της συνεχούς επικοινωνίας που είχε με την Επιτροπή τα τελευταία δύο χρόνια που συζητείται το θέμα, μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση του εμβαδού από 110 τ.μ που απαιτούσε η ΕΕ στα 130 τ.μ. Η αιτιολόγηση θα στηριχθεί στην αύξηση του κόστους κατασκευής και του ενεργειακού κόστους.

Παράλληλα, το υπουργείο θα παραθέσει και τις ιδιαιτερότητες που έχει η Κύπρος. Θεωρεί δε, πως το νέο νομικό πλαίσιο συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό της ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση χαιρέτησε τους χειρισμούς της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, καθώς και τη σχεδόν ομόφωνη στήριξη του νομοσχεδίου.

«Η Κυβέρνηση θα στηρίξει την τελική απόφαση της Βουλής ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην αποδοχή της, αλλά και στην αποκατάσταση μιας χρόνιας στρέβλωσης, στο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της απόκτησης κατοικίας» προστίθεται.

Κομματικές θέσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ψήφιση του νόμου, τονίζοντας πως ο ΔΗΣΥ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, επεδίωξε τη μέγιστη πολιτική συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όπως είπε, στήριξαν το νομοσχέδιο γιατί απαλείφθηκε ο διαχωρισμός διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, ενσωματώθηκε η αξία ως κυρίαρχο κριτήριο και όχι απλώς το εμβαδόν και γιατί η φορολογία επιβάλλετε κλιμακωτά.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε πως αποτελεί θετική εξέλιξη για τη χώρα και τους Κύπριους πολίτες, ειδικά τα νεαρά ζευγάρια, η ψήφιση του νόμου. «Αν και θα επιθυμούσαμε να είχαμε τη δυνατότητα να προβούμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις, σε σχέση με τα τετραγωνικά και τις αξίες, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τα στενά περιθώρια που μεταφέρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φορολογίας δεν μπορούσαν να αγνοηθούν» συμπλήρωσε.