Μετά τη διαφωνία του ΔΗΣΥ για την πιθανή μη παράταση των δύο ανακουφιστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, δηλαδή του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης του ηλεκτρισμού ο ΔΗΣΥ, κατέθεσε πρόταση νόμου για μείωση της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα που επιβάλλεται στους τόκους των καταθέσεων. Βάσει του νόμου, η έκτακτη εισφορά για την άμυνα επιβάλλεται σε ύψος 17% σε μερίσματα, 30% σε τόκους επί των καταθέσεων και 25% σε ενοίκια ατόμων και εταιρειών που είναι κάτοικοι Κύπρου.

Με την πρόταση νόμου τροποποιείται ο νόμος περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας, ώστε ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα της Δημοκρατίας, ποσοστού ύψους 30% που επιβάλλεται σε τόκους που λαμβάνονται ή πιστώνονται κάτοικοι στη Δημοκρατία, να μειωθεί στο 17%.

Πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, την πρόταση νόμου υπογράφουν ο Ηλίας Μυριάνθους της εκλογικής περιφέρειας Πάφου (ΕΔΕΚ) και ο Σταύρος Παπαδούρης της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού (Οικολόγοι). ‘Όπως φαίνεται, τα δύο κόμματα διαχωρίζουν τη θέση τους από τους βουλευτές.

Ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως με την πρόταση νόμου δεν θα απωλέσει έσοδα το κράτος, καθώς όσο ήταν αρνητικά τα επιτόκια επί των καταθέσεων το όφελος στις κρατικές εισπράξεις από την συγκεκριμένη φορολογία ήταν μηδαμινό.

Επίσης, εκτιμά πως με τη μικρή άνοδο των καταθετικών επιτοκίων, το κράτος, παρόλο που θα μειωθεί η φορολογία λόγω της πρότασης νόμου, θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από τις προηγούμενες χρονιές και παράλληλα θα έχει επιπλέον όφελος ο καταθέτης, καθώς θα καταβάλλει λιγότερο φόρο.

Η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου δήλωσε πως η μείωση της φορολογίας θα φτάσει το ίδιο ύψος με τη φορολογία μερισμάτων. «Η πολύ υψηλή φορολογία των τόκων εισπρακτέων επί των καταθέσεων επιβλήθηκε λόγω μνημονίου σε μια εποχή που υπήρχαν ψηλά επιτόκια. Τα τελευταία χρόνια, οι καταθέτες λάμβαναν μηδενικό επιτόκιο και υπέστησαν σοβαρό κόστος» πρόσθεσε.

Υπό αξιολόγηση τα μέτρα

Την ίδια ώρα, κάτω από το μικροσκόπιο της Κυβέρνησης βρίσκονται τα μέτρα του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της επιδότησης του ηλεκτρισμού, τα οποία λήγουν τέλος του μήνα. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης,  τα συγκεκριμένα μέτρα είναι προσωρινά και οριζόντια και αξιολογούνται από την κυβέρνηση. Απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν από τα κόμματα, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί σε πολιτικό, αφού για την Κυβέρνηση το ζήτημα είναι πρώτα κοινωνικής ευαισθησίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Η Κυβέρνηση εξετάζει είναι κατά πόσον σήμερα συντρέχουν εκείνοι οι λόγοι και εκείνα τα δεδομένα για τα οποία λήφθηκε η απόφαση για προσωρινά μέτρα στήριξης είτε αυτό αφορά στα καύσιμα είτε αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα», είπε, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τη δημοσιονομική νηφαλιότητα και θα εισάγει στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Καταλήγοντας, τόνισε πως θα πρέπει να αποφεύγεται η δημόσια αντιπαράθεση, στέλνοντας το μήνυμα στα κόμματα πως θα πρέπει να διατηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.