Ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) που αφορά τη διαδικασία έφεσης (αίτησης) σε δικαστήριο εναντίον διαδικασίας εκποίησης, φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελευθέρου να κερδίζει έδαφος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει διέξοδος στο θέμα της αλλαγής του νομικού πλαισίου για τους πλειστηριασμούς.

Παρόλο που δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, υπάρχουν εκτιμήσεις πως ο συγκεκριμένος Μηχανισμός θα αποτελέσει το «πολυπόθητο» δίκτυ προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους. Ο Μηχανισμός ετοιμάστηκε από την ΚΤ τον Απρίλιο του 2021 και παραδόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και σε περίπτωση που υιοθετηθεί σήμερα από την Κυβέρνηση και τη Βουλή εκτιμάται ότι θα επιφέρει σταθερότητα στην οικονομία και θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για συνεχείς αναστολές του νόμου για τις εκποιήσεις.

Πληροφορούμαστε ότι ήδη η ΚΤ ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο, με βασικό κορμό τον εν λόγω Μηχανισμό, το οποίο παρέδωσε προχθές στο Υπουργείο Οικονομικών για να το επεξεργαστεί. Μάλιστα, μας λέχθηκε ότι εάν ο Μηχανισμός συνδυαστεί με το προωθούμενο νομοσχέδιο για το Ειδικό Δικαστήριο για εκποιήσεις, θα είναι ακόμη πιο αποδοτικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέλουν ανταλλάγματα τα κόμματα για να κάνουν πίσω για εκποιήσεις

Στόχος του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι τα νομοσχέδια υιοθέτησης του Μηχανισμού της ΚΤ και για το Ειδικό Δικαστήριο να εγκριθούν τάχιστα από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν τις 13 Ιουλίου που θα διακόψει για το καλοκαίρι.

Πώς θα λειτουργεί

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Φ», ο μηχανισμός της ΚΤ θα λειτουργεί ως εξής:

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια που θα καθοριστούν (και θα αφορούν το ύψος της αξίας της υποθήκης, νοουμένου ότι είναι κύρια κατοικία) θα μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μετά την παραλαβή της επιστολής «Ι», αντί της επιστολής «ΙΑ», για να αιτηθούν διάταγμα αναστολής της εκποίησης. Μέσω της ειδοποίησης (Ι) καλείται ο οφειλέτης όπως εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό εντός προθεσμίας όχι μικρότερης των 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσής της, ενώ παράλληλα ενημερώνεται ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης, η τράπεζα δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της για πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου. Η ειδοποίηση  τύπου «ΙΑ» ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο πρόκειται να πωληθεί με πλειστηριασμό.

Από στάδια η νέα διαδικασία

Η νέα διαδικασία που προβλέπει ο Μηχανισμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια. Ο επιλέξιμος δανειολήπτης θα αποκτά το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και θα μπορεί να καταχωρήσει έφεση (αίτηση αναστολής) με την παραλαβή της επιστολής τύπου «Ι» εντός δέκα ημέρων, για συγκεκριμένους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αμφισβήτηση του ποσού της οφειλής, καθώς και η παραβίαση του κώδικα της ΚΤ. Επιλέξιμος οφειλέτης θα θεωρείται αυτός που είναι συνεργάσιμος και το υπό εκποίηση ακίνητό του (υποθήκη) είναι κύρια κατοικία αξίας κάτω των €350 χιλ. ή άλλης αξίας που θα συμφωνηθεί.

Σε περίπτωση που ενσωματωθεί ο Μηχανισμός στη νομοθεσία, θα αφαιρεθούν πρόνοιες που είχαν εισαχθεί σε σχέση με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Οι συγκεκριμένες πρόνοιες δίνουν το δικαίωμα στον δανειολήπτη να προσφύγει στον Επίτροπο και στη συνέχεια εάν αυτός κρίνει ότι το αίτημά του είναι εύλογο να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να αναστείλει τη διαδικασία εκποίησης.

Επιπρόσθετα δικαιώματα αποκτούν οι δανειολήπτες

Οι δανειολήπτες θα αποκτήσουν πρόσθετα δικαιώματα μέσω του Μηχανισμού της ΚΤ, εφόσον εγκριθεί, καθώς θα μπορούν να καταχωρίσουν πιο ενωρίς έφεση (αίτηση αναστολής) στη διαδικασία εκποίησης και θα μπορούν να καταχωρίσουν έφεση και για την αμφισβήτηση του χρέους. Επιπρόσθετα, η επιστολή «Θ» θα αποστέλλεται υποχρεωτικά 30 ημέρες πριν την επιστολή «Ι», ενώ η επιστολή «Θ» είναι υποχρεωτική και για τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για όλους τους δανειολήπτες.

Επίσης, η τράπεζα θα έχει την υποχρέωση εκ νέου τις επιστολές «Ι» και «ΙΑ» για τις περιπτώσεις των επιλέξιμων δανειοληπτών των οποίων δεν έχει πραγματοποιηθεί επιτυχώς ο πρώτος πλειστηριασμός. Επίσης, ο πιστωτής θα έχει την υποχρέωση να ξεκινήσει εκ νέου την αποστολή των επιστολών στη βάση του κώδικα συμπεριφοράς της ΚΤ, πριν προχωρήσει στην εκποίηση, δίνοντας τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης εάν δεν το έχει πράξεις σωστά στο παρελθόν. Πλεονεκτήματα θα αποκτήσουν και οι τράπεζες από τον Μηχανισμό, καθώς η περίμετρός του είναι περιορισμένη, δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν πρόσθετα στοιχεία στους δανειολήπτες, ενώ το βάρος της απόδειξης παραμένει στον δανειολήπτη.

Αναμένουν απάντηση από ΕΚΤ

Η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναμένοντάς την να δώσει τη συγκατάθεσή της. Όπως μας λέχθηκε, θα καταβληθεί προσπάθεια ο μηχανισμός της ΚΤ να συνάδει και με το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και συγκυβέρνησης αναβλήθηκε χθες για ακόμα μια φορά η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Δικαστήριο Εκποιήσεων. Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να είναι κάπως επιφυλακτικό για την εφαρμογή Σχεδίου Εστία 2, όπως απαιτούν τα κόμματα. Ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις προτάσεις, ώστε σύντομα να ληφθούν τελικές αποφάσεις και να τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.