Σταθερό επιτόκιο για τα στεγαστικά τους δάνεια αρχίζουν και επιλέγουν περισσότεροι δανειολήπτες, έστω και για μικρή χρονική διάρκεια 3 ή 5 χρόνων, ανατρέποντας μια συνήθεια ετών που ήθελε την πλειοψηφία των δανειακών συμβάσεων να είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Με την πολιτική της ΕΚΤ τον τελευταίο ένα χρόνο να αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, το τραπεζικό σύστημα εγκαινίασε έστω και προσωρινά μια νέα τάση στην τιμολογιακή του πολιτική, την προσφορά στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο.

Οι τράπεζες σπρώχνουν τους πελάτες τους στα σταθερά επιτόκια, για προστασία από την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων, ενώ πολλοί είναι οι δανειολήπτες που αποφασίζουν να «κλειδώσουν» τη δόση τους για κάποια χρονική περίοδο.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» από τις δυο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική, προκύπτει πως άρχισαν και διαφαίνονται τα νέα δεδομένα ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά.

Η Tράπεζα Κύπρου ενημερώνει ότι από τα στοιχεία «μέχρι 31/5/23 φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική αύξηση στην επιλογή στεγαστικών δανείων από ιδιώτες με σταθερό επιτόκιο, αφού πάνω από το 30% των στεγαστικών μας δανείων είναι με σταθερό επιτόκιο (3 / 5 / 10 χρόνια).

Να σημειώσουμε ότι το αντίστοιχο ποσοστό κατά το 2022 ήταν μόλις 2.5%, ενώ για τα προηγούμενα χρόνια ήταν 1.7%».

Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει από πλευράς της ότι «υπάρχει κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον για σταθερό σε σχέση με παλιότερα, αλλά κυρίως για περίοδο 3-5 χρόνων.

Οι πελάτες δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κλειδώνουν τη δόση τους για πιο μεγάλη χρονική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σταθερό επιτόκιο έχει κάποιες χρεώσεις σε περίπτωση που θέλει κάποιος να το αποπληρώσει πριν την λήξη».

Όσο αφορά τη μετατροπή δανείων από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο, η Ελληνική Τράπεζα διευκρινίζει ότι «δεν είχε τέτοιες περιπτώσεις, για τον απλό λόγο ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια της Ελληνικής Τράπεζας ελάχιστα έχουν αυξηθεί και στις πλείστες των περιπτώσεων είναι χαμηλότερα από το σταθερό.

Πηγές της τράπεζας εξηγούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών της Ελληνικής δεν έχει δει ιδιαίτερες μεταβολές στη δόση για τα δάνεια της και για τον λόγο αυτό υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα για αναδιαρθρώσεις.

Είναι σαφές πως τα σταθερά επιτόκια, που προ των αυξήσεων της ΕΚΤ θεωρούνταν απαγορευτικά από την πλειονότητα των δανειοληπτών, αποδεικνύονται τώρα μια λύση που προσφέρει κλείδωμα της δόσης για όσα χρόνια επιθυμεί ο πελάτης, υπό το φως της σφιχτής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Φυσικά, τα σταθερά επιτόκια πάντα είναι ψηλότερα από τα κυμαινόμενα, αλλά ο πελάτης βγάζει από τοπ κεφάλι του τον μπελά της αύξησης της δόσης σχεδόν κάθε μήνα, λόγω αποφάσεων της ΕΚΤ.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται ακόμη μια αύξηση του επιτοκίου από την ΕΚΤ, πιθανότατα κατά 0,25% και το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 4,25%.

Από τον Ιούλιο του 2022 η EKT έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης (4%), με τους επιτελείς της να τονίζουν ότι οι πιέσεις από τις πληθωριστικές τάσεις εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρές, παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό απέχει, αφού με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 5,5% στην Ευρωζώνη.