Πέραν της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα, αναμένεται να υπάρξει (έως το τέλος του 2024) ρύθμιση κι άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, βάσει των όσων δεσμεύτηκε η χώρα στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μία από αυτές είναι και η μειωμένη εργάσιμη εβδομάδα, ήτοι η τετραήμερη εργασία, που ήδη εξετάστηκε στο πλαίσιο της μελέτης που έγινε από ιδιωτικό οίκο για ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

Η τετραήμερη εργασία αποτελεί και μία από τις εισηγήσεις που κατέθεσε η ΠΑΣΥΔΥ στο πλαίσιο του διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο ίδιο πλαίσιο, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Στράτης Ματθαίου.

Με τον τελευταίο να διευκρινίζει πως η εισήγηση της ΠΑΣΥΔΥ αφορά μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως συμβαίνει και σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα και χωρίς φυσικά εκπτώσεις στο κανονικό εβδομαδιαίο ωράριο των εργαζομένων, το οποίο όμως θα συμπληρώνεται σε τέσσερις αντί σε πέντε μέρες.

Ο κ. Ματθαίου ανέφερε πως συζητείται επίσης για τη ρύθμιση ευέλικτων μορφών εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία και το μειωμένο ωράριο για περιπτώσεις που πιθανόν να αφορούν νεαρές μητέρες ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, για συγκεκριμένη περίοδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ, οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται αναλογικά, διευκρινίζοντας περαιτέρω πως στο σύνολο τους οι ευέλικτες μορφές εργασίας στο δημόσιο θα εφαρμόζονται εφόσον το επιτρέπει η φύση των καθηκόντων κάθε υπαλλήλου.

Ο ίδιος είπε πως, με τις προτάσεις που ήδη κατέθεσε η ΠΑΣΥΔΥ, επιχειρεί να υπάρξει περαιτέρω εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας αλλά και μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας, προς όφελος των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.

Η εμπειρία της PwC

Σημειώνουμε, πάντως, πως τουλάχιστον όσον αφορά την τετραήμερη εργασία, που κάποιοι ιδιωτικοί οργανισμοί εφάρμοσαν πέρσι, η πρακτική έδειξε πως υπήρξαν οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους πελάτες των οργανισμών.

Σχετική είναι η αναφορά της PwC Κύπρου, που εφάρμοσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022 τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο κατά μια ημέρα (Παρασκευή) τον ελεύθερο προσωπικό χρόνο των εργαζομένων.

Από τον Φεβρουάριο φέτος, η Άννα Λοΐζου, συνέταιρος και επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC Κύπρου υποστήριξε πως τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοποριακής πρακτικής ήταν πολύ ικανοποιητικά, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τα ηγετικά στελέχη του οργανισμού.

Όπως είπε, η εσωτερική έρευνα που έγινε από τον οίκο έδειξε ότι το 77% των εργαζομένων στην PwC Κύπρου δήλωσε ότι κατάφερε τις περισσότερες Παρασκευές να μην εργαστεί καθόλου, ενώ το 95% ανέφερε ότι η τετραήμερη εργασία είχε θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους.

Παράλληλα, το 65% δήλωσε ότι η παραγωγικότητά τους αυξήθηκε τη συγκεκριμένη περίοδο και το 34% ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Επιπρόσθετα, το 61% ανέφερε ότι η ικανότητα εξυπηρέτησης των πελατών παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 37% δήλωσε ότι η εξυπηρέτηση πελατών βελτιώθηκε!

Ενόψει των πιο πάνω, ήδη ο Φίλιππος Σώσειλος, CEO του οργανισμού, ανακοίνωσε στο ανθρώπινο δυναμικό της PwC Κύπρου ότι η τετραήμερη εργασία θα εφαρμοστεί και το 2023, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Η δέσμευση για ευέλικτη εργασία λήγει τέλος του ‘24

Στην προωθούμενη ρύθμιση ευέλικτων μορφών εργασίας στο Δημόσιο περιλαμβάνεται και η τηλεργασία, ζήτημα για το οποίο ήδη κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, που αφορά όμως μόνο τον ιδιωτικό τομέα.

Για τη Δημόσια Υπηρεσία θα υπάρξει εκτός απροόπτου ξεχωριστό νομοσχέδιο, το οποίο δεν αποκλείεται να ρυθμίζει και τις άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας.

Ήδη, όμως, η Βουλή και συγκεκριμένα η Επιτροπή Εργασίας, που εσχάτως αποφάσισε ότι θα συνεχίσει τη μελέτη του νομοσχεδίου για την τηλεργασία μετά το καλοκαίρι, ζήτησε να υπάρξουν ίδιες ρυθμίσεις για το θέμα τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο αίτημα έθεσε και η ΠΑΣΥΔΥ.

Εντούτοις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το νομοθέτημα να αφορά σε πρώτη φάση μόνο τον ιδιωτικό τομέα, παρά τη διαφαινόμενη επιθυμία της Βουλής να καλύπτεται το σύνολο των εργαζομένων.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως για τον δημόσιο τομέα ο χρόνος δεν πιέζει, παρά τη μελέτη που έγινε ήδη για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τον διάλογο που φαίνεται να άρχισε με την ΠΑΣΥΔΥ για το ίδιο θέμα.

Ο λόγος είναι ότι η δέσμευση που αναλάβαμε με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αντίθετα, το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων φαίνεται να έχει αναλάβει να περάσει νομοσχέδιο για την τηλεργασία -προφανώς για τον ιδιωτικό τομέα-  μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με το σχετικό ορόσημο να έχει ήδη παρέλθει.