Τη νομοθετική ρύθμιση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης απαιτούν οργανωμένα σύνολα νεολαίας στην Κύπρο, μετά την υπερψήφιση έκθεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της οποίας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «διορθώσει» τη στρέβλωση που παρατηρείται σε όλη την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η έκθεση που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Ιουνίου 2023, με 404 ψήφους υπέρ, διασφαλίζει την εφαρμογή «ελάχιστων ποιοτικών προτύπων» όσον αφορά στην πρακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της πρόνοιας ότι οι ασκούμενοι θα «αποζημιώνονται επαρκώς», καλύπτοντας τουλάχιστον το κόστος των βασικών βιοτικών αναγκών, όπως η διατροφή, η στέγαση και η μεταφορά και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος διαβίωσης σε κάθε χώρα.

Επιπλέον, καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καταστήσουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης πιο προσιτές σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα από ευάλωτο υπόβαθρο, καθώς και να ενθαρρύνουν τη διασυνοριακή πρακτική άσκηση, υιοθετώντας ουσιαστικά εισηγήσεις που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας.

Η κατάσταση στην Κύπρο

To θέμα της επ’ αμοιβή πρακτικής άσκησης στην Κύπρο τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Βουλής από την Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της 5ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, καθώς και την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, Χριστιάνα Ξενοφώντος. Ωστόσο, όπως τονίζουν τα σύνολα νεολαίας, η συζήτηση πάγωσε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο.

Η θέση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου παραμένει ότι πρέπει να εφαρμοστεί η επ’ αμοιβή πρακτική άσκηση σε όλες τις βαθμίδες που μπορούν οι νέοι/νέες της χώρας μας να εργαστούν.

«Η ψήφιση της έκθεσης που αφορά στην ποιοτική πρακτική άσκηση από το Ευρωκοινοβούλιο είναι υψίστης σημασίας, αφού επιχειρείται η ρύθμιση μιας κακής πρακτικής που μετρά χρόνια», προσθέτει η κα Ξενοφώντος.

«Ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας αποτελεί για εμένα προσωπικό στοίχημα να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί στην απαραίτητη ρύθμιση. Παράλληλα, ως εκπρόσωποι της νεολαίας του τόπου αναμένουμε πως το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητείται και σε εθνικό επίπεδο εντός της Βουλής, παρά την παγοποίησή του εδώ και αρκετό καιρό και πως η υφιστάμενη Κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα μέχρι να ρυθμιστεί», πρόσθεσε.

Η απλήρωτη πρακτική άσκηση εντείνει τις ανισότητες

Έρευνες καταδεικνύουν ότι η απλήρωτη πρακτική άσκηση κοστίζει σε έναν μέσο νέο στην Ευρώπη πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Αυτό εντείνει τις ανισότητες, καθώς πολλές φορές μόνο όσοι προέρχονται από πιο ευκατάστατες οικογένειες είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις περιόδους απλήρωτης πρακτικής άσκησης, κερδίζοντας έτσι προβάδισμα στην αγορά εργασίας έναντι των συνομήλικών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από καταγγελία που υπέβαλε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας το 2017 εναντίον της βελγικής κυβέρνησης για την πρακτική άσκηση που γινόταν αμισθί, έκρινε παράνομη τη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση στους νέους στο Βέλγιο, αφού αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.