Απίστευτα είναι τα κονδύλια τα οποία θα δαπανηθούν για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του δημοσίου και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο θα διατεθούν €24 εκατ. (με ΦΠΑ).

Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών κτίστηκε το 1999 και το συνολικό εμβαδόν του, μαζί με τα γραφεία της ΕΔΥ και  ΕΠΣΑ, ανέρχεται σε 42.000 τ.μ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ενεργειακή αναβάθμιση κάθε τετραγωνικού μέτρου θα κοστίσει  €566.

Τόσο το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών όσον και άλλα κτήρια τα οποία παρουσιάζονται στο ακόλουθο κείμενο, θα ήταν ασύμφορο να αναβαθμιστούν ενεργειακά, αν δεν χρηματοδοτούνταν από την ΕΕ.

Σημειώνεται, πως τα κτήρια τα οποία χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο περιορίζονται στα έξι (σε σύνολο 175 τα οποία κρίθηκε ότι χρήζουν ενεργειακής αναβάθμισης) οπόταν για την αναβάθμιση των υπολοίπων θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάποια από τα κτήρια αυτά, στην καλύτερη περίπτωση ίσως συνέφερε να αναβαθμιστούν, για παράδειγμα, από κλάση «Α», σε κλάση «Γ», όπου η αναβάθμιση δεν είναι μεν πλήρης αλλά κοστίζει πολύ λιγότερα συμβάλλοντας παράλληλα σε μερική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του υπουργείου Οικονομικών θα χρηματοδοτηθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και εντάσσεται στην περίοδο 2021-2027.

Στα υπό ενεργειακή αναβάθμιση κτήρια, εντάσσεται και αυτό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας,  το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία «Ε». Η  ενεργειακή αναβάθμιση θα κοστίσει περισσότερα από όσα κόστισε να ανεγερθεί, αν ληφθεί υπόψιν πως ο προϋπολογισμός κατασκευής ήταν περίπου €6 εκατ. ενώ το κονδύλι της ενεργειακής  αναβάθμισης εκτιμήθηκε στα €9 εκατ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε δημόσια διαβούλευση η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα

Το κτήριο ανηγέρθη το 2004. Με βάση τους αριθμούς, η αναβάθμιση κάθε τετραγωνικού μέτρου θα κοστίσει €3.060. Ωστόσο, το ποσόν είναι πλασματικό, υπό την έννοια ότι στο κονδύλι των €9 εκατ. περιλαμβάνεται και η ανέγερση γραφειακών χώρων στην είσοδο του κτηρίου, οπόταν το κόστος  θεωρείται ότι θα είναι πολύ λιγότερο ανά τ.μ. Το κτήριο έχει εμβαδόν 3.500 τ.μ.

Ο Γενικός Ελεγκτής αξίωσε ακύρωση της προσφοράς που αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση της Υπηρεσίας του, κρίνοντας ότι αυτή ήταν διογκωμένη κατά 23% σε σχέση με την εκτίμηση.

Ενεργειακής αναβάθμισης χρήζει και το κτήριο του επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού, εμβαδού 5.000τ.μ. και κόστους €8 εκατ. Είναι κατηγορίας «Ζ». Κατασκευάστηκε το 2005 και η αναβάθμιση για κάθε τ.μ θα κοστίσει €1.904.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του υπουργείου Εξωτερικών (κατηγορίας «Δ») το οποίο κατασκευάστηκε το 1995 και έχει εμβαδόν 6.700τ.μ. θα κοστίσει €8 εκατ. πλέον ΦΠΑ. Η ενεργειακή αναβάθμιση κάθε τετραγωνικού μέτρου θα κοστίσει €1.420.

Αναβάθμισης θα τύχει και ο αστυνομικός σταθμός Αραδίππου με κόστος €1 εκατ.

Το Κεντρικό Εργαστήριο του Τμήματος Δημοσίων Έργων, εμβαδού 1.500 τ.μ που κτίστηκε το 1985, θα κοστίσει €2 εκατ. και το έργο θα εκτελεστεί αφού προηγηθεί μελέτη στατικής επάρκειας και κριθεί ασφαλές.

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων  προωθεί διάφορες δράσεις με στόχο να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 3,316 GWh ετησίως.

Για την επίτευξη της πιο πάνω ετήσιας εξοικονόμησης, το Τμήμα Δημοσίων Έργων προωθεί:

  • Ριζικές ανακαινίσεις που θα αναβαθμίσουν το κάθε επιλεγμένο κτήριο, σε κτήριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας
  • Ριζικές ανακαινίσεις που θα αναβαθμίσουν το επιλεγμένο κτήριο στο επίπεδο των εθνικών απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης
  • Μεμονωμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. αντικατάσταση λαμπτήρων, μόνωση οροφής, ΑΠΕ κ.ά)
  • Μέτρα βελτίωσης τις συμπεριφοράς των χρηστών για ορθολογική χρήση ενέργειας

Τα εργαλεία / δράσεις μέσω των οποίων προωθείται/υλοποιείται η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των Δημοσίων Κτηρίων  είναι τα ακόλουθα:

  1. Μέσω Διαρθρωτικών Προγραμμάτων
  2. Μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας       
  3. Μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού
  4. Μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων ενημερώνει τον υπουργό Μεταφορών, πως οι τρεις πρώτες δράσεις αποτελούν συνήθη πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια. Οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) αποτελούν νέα πρακτική για τα κυπριακά δεδομένα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κτίριο του γενικού νοσοκομείου βγάζει μάτι για μη ενεργειακή απόδοση

Τα πλέον ενεργοβόρα κτήρια

Μερικά από τα ενεργοβόρα κτήρια του δημοσίου είχαν κριθεί και τα εξής:

Συγκρότημα νέων κυβερνητικών γραφείων Πάφου, Νέο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, Τμήμα Δημοσίων Έργων Κεντρικά-επαρχιακό Λευκωσίας, Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, Κεντρικά Γραφεία ΗΜΥ, επαρχιακό γραφείο υπουργείου Γεωργίας στη Λεμεσό, κτήριο Αρχηγείου Αστυνομίας Λευκωσίας, κτήριο τροχαίας/Εισαγγελίας Λεμεσού, Αστυνομικός Σταθμός Αγίου Ιωάννη Λεμεσός, Αστυνομικός Σταθμός Αγίας Νάπας, Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός –κρατητήρια Πάφου, Αστυνομικός Σταθμός Πόλεως Χρυσοχούς, υπουργείο Ενέργειας –κεντρικό κτήριο, Υπηρεσία Εμπορίου-νέο Κτήριο, υπουργείο Εργασίας, πρώην ΑΤΙ, Επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού, Επαρχιακό Ταχυδρομείο Λάρνακας, Αρχαιολογικό Μουσείο Μάριου Αρσινόης, Νομική Υπηρεσία-Κεντρικά γραφεία, Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.