Η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια εύρωστη, σταθερή και ανθεκτική οικονομία, τονίζει στο Insider η Yφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη και στις ενέργειες που θα γίνουν για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη χώρα οι ξένοι επενδυτές.

Τέλος, αναλύει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την αλλαγή λειτουργίας του Κράτους και εξηγεί πως και γιατί η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι διορισμοί στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών.

Έχετε εγκλιματιστεί στο ρόλο της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω; Ποιες είναι οι σημαντικότερες συστάσεις που έχετε κάνει στους Υπουργούς, μέχρι σήμερα;

Παρόλο που ο νέος ρόλος αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση, η αλήθεια είναι ότι λειτουργώ σε ένα περιβάλλον το οποίο μου είναι οικείο. Η προηγούμενη εμπειρία μου στο δημόσιο τομέα συνέτεινε στο να μπορώ να προσαρμοστώ στις απαιτήσεις της θέσης.

Με όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, που δεν βασίζεται σε συστάσεις, αλλά σε ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία, με κοινό στόχο την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται ο συστηματικός συντονισμός και η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Έχουμε ήδη προχωρήσει στον καταρτισμό των Στρατηγικών Σχεδίων των Υπουργείων για την πενταετία, τα οποία θα συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου γύρω στα τέλη Αυγούστου.

Είναι μια συλλογική δουλειά με στόχο την υλοποίηση του οράματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όπως αυτό περιγράφεται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. Παράλληλα, εργαζόμαστε συλλογικά για να ξεπερνούμε τα εμπόδια που προκύπτουν.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στην οικονομία; Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανησυχεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία και εντοπίζει πιθανούς κινδύνους για τη μελλοντική πορεία των δημοσίων οικονομικών. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις συστάσεις του;

Ηπρόσφατη ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια εύρωστη, σταθερή και ανθεκτική οικονομία. Άλλωστε, η πολιτική μας για μια ισχυρή οικονομία βασίζεται στο τρίπτυχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συστάσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου βεβαίως λαμβάνονται υπόψη, όπως και οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο υπάρχει συνεννόηση για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο όλων των πολιτικών και μέτρων που εξαγγέλλονται.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, πλήρως εναρμονισμένες με αυτές της ΕΕ, εστιάζονται στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Έμφαση θα δοθεί επίσης  σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις όπως ο φορολογικός μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και στη στήριξη παραδοσιακών και αναδυόμενων τομέων της οικονομίας, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης, όπως άλλωστε προτάσσει και το Όραμα 2035, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την οικονομία της χώρας μας.

Πέραν της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι σημαντικό η οικονομία μας να παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπονται και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα; 

Παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και μια περιορισμένου βαθμού τροποποίηση του εν λόγω Σχεδίου, ώστε να δοθεί ακόμα περισσότερη έμφαση στη πράσινη μετάβαση.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό κατάλογο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν, κάποιες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, όπως η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, για ενίσχυση της πρόσβασης των κυπριακών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, αξιοποιώντας σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αντιμετώπιση ξένων επενδυτών

Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Foreign Investors Roundtable with the President and Government of Cyprus». Ποια ήταν τα κυριότερα αιτήματα που μετέφεραν στην κυβέρνηση οι ξένοι επενδυτές της Κύπρου και τι προτίθεστε να κάνετε για να τα ικανοποιήσετε;

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της Κυβέρνησης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία καναλιών επικοινωνίας με τους επενδυτές, και η εν λόγω συζήτηση ήταν μια από σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν με στόχο να κατανοήσουμε τις ανάγκες των επενδυτών και να βρούμε λύσεις. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα της χώρας μας.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση λάβαμε ιδιαίτερα θετικά μηνύματα όσον αφορά στη στήριξη και καθοδήγηση που λαμβάνουν οι επενδυτές από τον οργανισμό Invest Cyprus και τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατά τη διαδικασία εγκατάστασης τους στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές  ανάφεραν ως κύρια εμπόδια, ελλείψεις σε υποδομές που σχετίζονται με τη μετεγκατάσταση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα έλλειψη ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οικονομικά προσιτών επιλογών στέγασης.

Αναφέρθηκαν επίσης θέματα γραφειοκρατίας και εμπόδια στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου, η ανάγκη ενίσχυσης της συνδεσιμότητας της χώρας, καθώς και η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της, ειδικότερα για θέματα νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Για όλα τα θέματα βρισκόμαστε ήδη σε διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία, για επίλυση ή απάμβλυνση τους.

Τί θέλετε να αλλάξετε στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, βάσει και πρακτικών άλλων χωρών;

Πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική επίλυση χρόνιων ζητημάτων που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα η προσιτή στέγαση και το κυκλοφοριακό. Δίνουμε επίσης έμφαση στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών συναλλαγής των πολιτών με το δημόσιο, αλλά και των εσωτερικών διαδικασιών της δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά και με διαφάνεια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες αρχές.

Σημαντικός ενισχυτικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η θέσπιση Γραμματείας Συντονισμού και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου, μέσα από την οποία επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης και άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύεται η διαφάνεια για τη δραστηριότητα των Υπουργείων και Υφυπουργείων, καθώς και η λογοδοσία προς τους πολίτες.

Σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Η σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για διορισμούς και δεδομένου του συμβουλευτικού ρόλου που θα έχει, είναι ικανή για να φέρει την αξιοκρατία που ζητούν οι πολίτες; 

Η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν μέχρι σήμερα οι διορισμοί στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, πρώτα και κύρια μέσω της ανοιχτής δημόσιας πρόσκλησης προς το κοινό για υποβολή ενδιαφέροντος. Επίσης, τα κριτήρια επιλογής θέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο διασφαλίζει ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών θα επιλέγονται με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση ενήργησε τάχιστα στο θέμα των πολυκατοικιών προσφυγικών συνοικισμών, ενεργοποιώντας το Σχέδιο «ΚτίΖΩ». Υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν έντονα την κυβέρνηση, για τα οποία να αναμένουμε ανακοινώσεις;

Το κυκλοφοριακό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς έχει πολλαπλές επιπτώσεις, οικονομικές και περιβαλλοντικές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επίσης, το θέμα του εξορθολογισμού των κοινωνικών επιδομάτων, έτσι ώστε να εστιάζουμε στους πολίτες που είναι πιο ευάλωτοι αλλά και ταυτόχρονα να παραχωρούνται έγκαιρα.

Όπως είδατε και κατά τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, η κυβέρνηση εργάζεται άοκνα για την υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης και σιγά σιγά φαίνονται και τα αποτελέσματα.

Χειρισμοί κυβέρνησης για κυρώσεις

Τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα κυρώσεων είναι ικανά για να αλλάξουν την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό;

Η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τα οποία αντικατοπτρίζονται και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς αξιολογητές, όπως  η Moneyval και ο ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ,λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από εμπλεκόμενους φορείς στο εξωτερικό.

Αυτά αφορούν το διορισμό μοναδικού σημείου επαφής στο Υπουργείο Οικονομικών για τον συντονισμό και διερεύνηση των πληροφοριών που σχετίζονται με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την καλύτερη έρευνα και διαχείριση πληροφοριών για τα θέματα αυτά, μέσω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αξιολόγηση, εντός έξι μηνών, των βελτιώσεων που χρειάζεται να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή των κυρώσεων.

Θα αξιολογηθούν επίσης, το πλαίσιο της εποπτείας των πάροχων υπηρεσιών και η δυνατότητα των αρχών να επιβάλουν το νόμο για τη διερεύνηση και τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

Πέρα από την ενίσχυση της εποπτείας, που αφορά την ουσία του ζητήματος, είναι αναγκαίο να γίνουν και συντονισμένες δράσεις για επικοινωνία της προόδου που έχει επιτευχθεί προς το εξωτερικό.

Θεωρώ σημαντικό να διαχέεται τακτική και έγκυρη πληροφόρηση για τα βήματα στα οποία προβαίνει η Κύπρος, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Αυτό είναι κάτι που ήδη μελετούμε, σε συνεργασία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί και τη συνδρομή των κομμάτων της Βουλής για να περάσει σημαντικά νομοσχέδια. Το Προεδρικό είναι σε επικοινωνία με τον ΔΗΣΥ, για το θέμα αυτό; 

Ήδη η κυβέρνηση κλήθηκε από τις πρώτες μέρες να χειριστεί σημαντικά θέματα σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων. Να αναφέρω ενδεικτικά το ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, τις εκποιήσεις και την αξιολόγηση των μαθητών.

Από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που θα έχουμε να χειριστούμε τους επόμενους μήνες θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης για το οποίο αναμένεται να  αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το φθινόπωρο.

Ήδη τα Υπουργεία ετοιμάζουν στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων τους τα νομοσχέδια τα οποία θα προωθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα οποία θα περιλαμβάνονται στα Ετήσια Σχέδια Δράσης που θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο.

Για να πετύχουμε τις απαραίτητες συγκλίσεις είμαστε σε συνεργασία τόσο με τα συνεργαζόμενα κόμμα όσο και με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Συναγερμού με γνώμονα πάντα την πρόοδο και το καλό της χώρας μας.

Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Ιουλίου)