Αντισταθμιστικά μέτρα διεκδικούν οι ιδιοκτήτες γης Ακάμα από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, κάνοντας λόγο ότι  εδώ και 35 χρόνια παρατηρείται μηδενική ανάπτυξη στις κοινότητες Ακάμα, ενώ υπάρχουν περιορισμοί στην ανάπτυξη με βάση και το νέο Τοπικό Σχέδιο.

Προς το σκοπό αυτό ζητούν συνάντηση για συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Για την κήρυξη της περιοχής Natura 2000 στον Ακάμα, και την ένταξή ιδιωτικής γης έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων (25,000,000 τ.μ.) σε περιοχές με συντελεστή δόμησης 0,5% ή και με περιορισμούς ως προς την χρήση τους που ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε είδους ανάπτυξη, έγιναν κατά καιρούς – σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες γης Ακάμα– ανεπίσημες εκτιμήσεις τόσο από το Κτηματολόγιο, όσο και από άλλους κρατικούς ή και ιδιωτικούς οργανισμούς, οι εκτιμήσεις των οποίων κυμαίνονται μεταξύ €500 και 900 εκατομμυρίων.

Τα αιτήματα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα, Σάββας Χατζημηνάς, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, υπογραμμίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματά των ιδιοκτητών τα οποία πηγάζουν από το Σύνταγμα ( άρθρο 23 ) και τα οποία δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τα αντισταθμιστικά μέτρα που ως τώρα προτείνονται από το κράτος ή και που θα ανακοινωθούν.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα αφορούν προσπάθεια μετριασμού των επιπτώσεων των προνοιών του τοπικού σχεδίου και υποβοήθηση της ανάπτυξης της περιοχής βάση του νέου σχεδίου και δεν έχουν να κάνουν με την υποχρέωση του κράτους για καταβολή αποζημιώσεων σε όλα τα κτήματα ανεξάρτητα από την πολεοδομική ζώνη στην οποία υπάγονταν πριν τον νέο τοπικό σχέδιο», αναφέρει ο κ. Χατζημηνάς.

Υπογραμμίζει πως δικαίωμα αποζημίωσης έχουν όλα τα κτήματα ανεξάρτητα από την ζώνη στην οποία υπάγονταν το 1989, είτε σε περιοχές ανάπτυξης είτε σε γεωργικές ή άλλες ζώνες και είχαν κάποια αξία η οποία εκμηδενίστηκε με την ένταξή τους αρχικά στην ζώνη Δα1-ΠΦ και Δα2 ή και με το νέο σχέδιο στη ζώνη Δα1-ΤΑ και Γ2.

Οι ιδιοκτήτες γης σημειώνουν πως «το κάθε κτήμα έχει κάποια αξία η οποία συνδέεται όχι μόνο με την δυνατότητα της άμεσης ανάπτυξής του βάση των ισχυόντων νόμων και κανονισμών, αλλά και με σωρεία άλλων παραμέτρων. Οι εκτιμήσεις γίνονται στη βάση της αξίας η οποία προκύπτει από συγκριτικές πωλήσεις κτημάτων με παρόμοια χαρακτηριστικά, και αυτό ισχύει και για κτήματα τα οποία ανήκουν σε γεωργική ζώνη, είτε διέθεταν πρόσβαση, είτε όχι».

Στην επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς σημειώνεται ότι «η μείωση του συντελεστή δόμησης, σε 0,5%, δηλαδή κατά 12 ή 20 ή περισσότερες φορές ή και ο περιορισμός της χρήσης αποτελούν ουσιαστική μείωση της αξίας τους και δικαιούνται με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος αποζημίωση».

Το δικαίωμα αυτό δεν παραγράφεται, όπως επισημαίνουν, αφού δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στην απαίτηση του και ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο που επήλθε η μείωση της αξίας τους, το δικαίωμα αποζημίωσης παραμένει.

Υπενθυμίζουν την σχετικά πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και του Δήμου Πάφου για τον κήπο στην Γεροσκήπου, αλλά και σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ σε προηγούμενες υποθέσεις.