Κατά τα τρία προηγούμενα έτη, οι αξίες των γραφειακών χώρων παγκύπρια κατέγραψαν αξιοσημείωτες αυξήσεις σε ετήσια βάση, Αντικαθιστώντας την επιφυλακτικότητα που χαρακτήριζε την αγορά επαγγελματικών χώρων προηγούμενων ετών. Ειδικά σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ακινήτων, οι αξίες των γραφειακών χώρων βρίσκονταν σε συνεχή άνοδο, αντανακλώντας την αυξημένη ζήτηση κυρίως για μονάδες κατηγορίας α. η πιο πάνω τάση, φαίνεται να διατηρείται και κατά τη διάρκεια του 2021.Το insider σε συνεργασία με την landbank analytics real estate σας παρουσιάζει το πως κινήθηκε η αγορά των γραφείων σε Λευκωσία και Λεμεσό όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, Ιανουάριος – Οκτώβριος 2021, το ενδιαφέρον τον αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην πρωτεύουσα επικεντρώθηκε στον Δήμο Λευκωσίας για μονάδες κυρίως μεγάλου και μικρού μεγέθους, και κατά δεύτερο λόγο  για μεσαίου μεγέθους.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της Λευκωσίας, κατέγραψε συνολικά 51 πωλήσεις αξίας €7.5 εκ. περίπου. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 39,48% σε αξία και αύξηση ύψους 96,15% σε όγκο.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Δήμος Λευκωσίας με συνολικά 37 πωλήσεις ή 75% του συνόλου και ακολουθούν οι Δήμοι Λακατάμιας και Στροβόλου  με 16% και 10% αντίστοιχα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες μεγάλου μεγέθους (περίπου 160τ.μ.) με 20 πωλήσεις ή 39% και μικρού μεγέθους (περίπου 60τ.μ.) με 17 πωλήσεις ή 33%. Οι πωλήσεις μονάδων μεσαίου μεγέθους (περίπου 80τ.μ.)  αποτέλεσαν το 20% του συνόλου ενώ το υπόλοιπο 8% (περίπου 40τ.μ.) αφορούσε πωλήσεις πολύ μικρών γραφειακών χώρων.

Στον Δήμο Έγκωμης καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,299. Ακολουθεί ο Δήμος Στροβόλου με €1,723/τ.μ., ο Δήμος Λευκωσίας με €1,421/τ.μ. και ο Δήμος Λακατάμιας με €1,148/τ.μ. 

Στο Δήμο Στροβόλου καταγράφηκε η υψηλότερη μέγιστη τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,532. Ακολουθεί ο Δήμος Έγκωμης με €2,299/τ.μ., ο Δήμος Λευκωσίας με €2,186/τ.μ. και ο Δήμος Λακατάμιας με €1,371/τ.μ. 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

Όσον αφορά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, Ιανουάριος – Οκτώβριος 2021, το ενδιαφέρον τον αγοραστών για γραφειακούς χώρους στην Επαρχία Λεμεσού επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο Δήμο Λεμεσού για μονάδες κυρίως μικρού και  μεγάλου μεγέθους, και κατά δεύτερο λόγω για πολύ μικρού και μεσαίου μεγέθους. Βεβαίως, ο μικρός αριθμός των πωλήσεων που πραγματοποιήθηκε στην περίοδο αυτή δύναται να επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα για την κατηγορία αυτή των ακινήτων.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΞΙΑΣ €9,7 ΕΚΑΤ.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των γραφειακών χώρων στην κτηματαγορά της επαρχίας Λεμεσού, κατέγραψε συνολικά 16 πωλήσεις αξίας €9,7 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 354% σε αξία και αύξηση ύψους 14,29% σε όγκο. Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε αποκλειστικά στο Δήμο Λεμεσού.

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες μικρού μεγέθους (περίπου 60τ.μ.) με 7 πωλήσεις ή 44% και μεγάλου μεγέθους (περίπου 230τ.μ.) με 37%. Η ζήτηση για πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 40τ.μ.)  γραφειακούς χώρους ανήλθε στο 13% και για μεσαίου μεγέθους (περίπου 75τ.μ.) στο 6%

Τέλος, η μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. που καταγράφηκε στην επαρχία Λεμεσού ανήλθε σε €2,326, η μέγιστη σε €12.416, και η χαμηλότερη σε €893.