Εν μέσω οικειοθελούς παγώματος εκποιήσεων πρώτης κατοικίας μέχρι 350.000 ευρώ από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο να βγουν στο σφυρί άλλα 416 ακίνητα, τα οποία αποτελούν εξασφάλιση σε κόκκινα δάνεια.

Η πλειοψηφία από αυτά αφορούν αγροτικά τεμάχια και οικόπεδα. Υπάρχει όμως και μικρός αριθμός κατοικιών και διαμερισμάτων, τα οποία ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελούν κύριες κατοικίες.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Φ» πως πρόκειται για κατοικίες οι οποίες είτε χρησιμοποιούνταν ως εξοχικά, είτε είχαν αγοραστεί για σκοπούς επένδυσης (π.χ. ενοικίαση). Επίσης, αφορά και κατοικίες η αξία των οποίων ξεπερνά τις €350 χιλ.

Από τις αρχές Ιουλίου, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανέστειλαν οικειοθελώς τις εκποιήσεις κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ. Οι πιστωτές προχώρησαν στο στοχευμένο πάγωμα μετά από πιέσεις της Κυβέρνησης και της Βουλής, έτσι ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να βρει χρόνο να ετοιμάσει ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου των εκποιήσεων. Η αναστολή εκποιήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία ενυπόθηκων ακινήτων θα κρατήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασκήσεις επί χάρτου για εκποιήσεις

Το ολιγόμηνο πάγωμα των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αποτέλεσε έναν από τους λόγους για να απορριφθεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων και τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ, η οποία προέβλεπε πάγωμα των πλειστηριασμών, μέσω της έκδοσης δικαστικού διατάγματος.

Στην πρωτεύουσα οι περισσότεροι

Από την ανάλυση των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τις εκποιήσεις προκύπτει ότι οι περισσότερες -και συγκεκριμένα 236- είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Από τις 416 εκποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους δύο μήνες, 191 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί στη Λευκωσία, 68 στη Λεμεσό, 66 στη Λάρνακα, 60 στην Πάφο και 31 στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Σημειώνεται πως μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου έγιναν πολλές εκποιήσεις, οι οποίες ωστόσο ήταν προγραμματισμένες εδώ και πολλούς μήνες και δεν αφορούσαν κύριες κατοικίες.

Ετοιμάζονται νομοθετικές προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών προτάσεων που είχαν απαιτήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, υπό επεξεργασία είναι το νομοσχέδιο με το οποίο θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, έτσι ώστε να λειτουργήσει ένας εναλλακτικός εξωδικαστικός μηχανισμός. Με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούν να υποβάλλουν παράπονα στον Φορέα Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σειρά βελτιώσεων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ειδικής δικαιοδοσίας, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, το οποίο θα προχωρεί στην τάχιστη εκδίκαση διαφορών μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, για δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Τα σχέδια

Επιπρόσθετα, εξετάζονται οι πρόνοιες του Σχέδιου Εστία για να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτό περισσότεροι δανειολήπτες. Επίσης, θα επιδιωχθεί να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και η μείωση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που πρέπει να προσκομίζουν οι αιτητές. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν το νέο Σχέδιο Εστία επαναπροκυρηχθεί θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων από δανειολήπτες για να ενταχθούν στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, ενώ τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες και οι εταιρείες θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην πρόσκληση για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Μηχανισμός ΚΤ

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ και αφορά τον Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας για διαχείριση κόκκινων δανείων. Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού, οι δανειολήπτες που έχουν ως εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, αξίας έως €350 χιλ., θα μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και θα καταχωρούν αίτηση για παραμερισμό της ειδοποίησης της σκοπούμενης πώλησης, εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της επιστολής. Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα συμπληρώνει το Δικαστήριο των Εκποιήσεων.