Παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που δυσκολεύουν τη λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που επίσης δυσχεραίνουν την οικονομική δραστηριότητα, το ενδεχόμενο επανάληψης των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι για την ώρα τουλάχιστον απομακρυσμένο.

Το θέμα, όπως πληροφορείται ο «Φ», συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΣΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε για την πορεία της πανδημίας στον τόπο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση και συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται, αλλά την ίδια ώρα φάνηκε πως η δυνατότητα για νέα στήριξη, εκτός του ότι είναι περιορισμένη, θα αποτελέσει την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης. Σε αυτό, εξάλλου, συνηγορεί και η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις αναθεωρημένες οδηγίες για καραντίνα/αυτοπεριορισμό για κρούσματα και στενές επαφές, με βάση τις οποίες στην ουσία όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει πρόσφατα δεν χρειάζεται, εφόσον είναι στενές επαφές, να αυτοπεριοριστούν! Στη χθεσινή συνάντηση της νέας γενικής γραμματείας της ΣΕΚ με τον ΠτΔ, που έγινε στην παρουσία και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, με τη ΣΕΚ να ζητά τη λήψη μέτρων πρόσθετων μέτρων για τις τραπεζικές χρεώσεις αλλά και για την ακρίβεια γενικότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαν lockdown αλλά… χωρίς οικονομική στήριξη επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της συντεχνίας, η ΣΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη αντιπληθωριστική πολιτική «δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στους ευάλωτους πολίτες, επαναλαμβάνοττας το αίτημά της για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, τα οποία, (στην απουσία δημόσιων συγκοινωνιών), αποτελούν είδος πρώτης ανάγκης και όχι είδος πολυτελείας, αλλά και πλαφόν σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης «επαναβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και η πολιτική απόφαση για νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας και εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες».

Μιλώντας στον «Φ», ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας εκτίμησε σε σχέση με την εισαγωγή Εθνικού Κατώτατου Μισθού πως είναι θέμα ημερών να υπάρξουν εξελίξεις, ενώ σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις σημείωσε πως η συντεχνία ζητά να υπάρξει εξέταση και λήψη μέτρων γενικότερα για το ζήτημα, εκφράζοντας την ίδια ώρα τη διαφωνία του για επικέντρωση του προβλήματος στο θέμα μόνο της δημιουργίας βασικού λογαριασμού για αντιμετώπιση της κατάστασης. Διαφωνία εξέφρασε και με τις απόψεις που συνδέουν το θέμα με το προσωπικό των τραπεζών, σημειώνοντας πως η ΣΕΚ δεν δαιμονοποιεί το κέρδος αλλά την ίδια ώρα δεν πρέπει, όπως ανέφερε ο κ. Μάτσας, να δαιμονοπείται και το εργατικό κόστος.  

Σε σχέση με την έλλειψη που, όπως φαίνεται, παρατηρείται σε ανθρώπινο δυναμικό, η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΣΕΚ καταγράφει τη θέση της συντεχνίας πως θα πρέπει «πάση θυσία να αποφευχθεί τυχόν ανεξέλεγκτη εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες», με τη ΣΕΚ να υπενθυμίζει περαιτέρω πως «γι’ αυτό το θέμα υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κοινωνικών εταίρων για την ταυτοποίηση των αναγκών και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς, πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις». Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο γ.γ. της ΣΕΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντεχνίας, ανέδειξε ακόμη την ανάγκη απόλυτης και αυστηρής προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, (π.χ. Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Υπηρεσίας), που χρειάζεται ο τόπος και οι οποίες διασυνδέονται με την ποιοτική και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμέσου του οποίου η Κύπρος μπορεί να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους που ανέρχονται στο €1.2 δισ.