Το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά στην ετοιμασία σχεδίων χορηγιών για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τόσο κεντρικών, όσο και σε συνδυασμό με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να αυξηθεί η ισχύς από φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και άλλα συστήματα ΑΠΕ. Την ενημέρωση για την παραχώρηση χορηγιών για την εγκατάσταση των (πανάκριβων, για την ώρα) συστημάτων αποθήκευσης έκανε χθες η υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, στο πλαίσιο ομιλίας της που αναγνώστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής, με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση, τεχνολογίες αποθήκευσης και υδρογόνου».

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως, μελέτες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, έδειξαν πως η χρήση συστημάτων αποθήκευσης, σε συνδυασμό με την υλοποίηση της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με Ισραήλ και Ελλάδα, μπορεί μέχρι το 2030 να οδηγήσει σε διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που θα υπερβαίνει το 50%. Κατά την ίδια, η αποθήκευση ενέργειας θα αυξήσει την ιδιοκατανάλωση, θα βελτιώσει την πρόβλεψη των παραγωγών ΑΠΕ (σ.σ. ως προς την παραγωγή των συστημάτων τους ανά ημέρα ή και ανά ημίωρο, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού) και θα ελαφρύνει το φορτίο των υποσταθμών του δικτύου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Είναι γι’ αυτούς τους λόγους», είπε η υπουργός, «που το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά στην ετοιμασία Σχεδίων Χορηγιών για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, τόσο κεντρικών όσο και σε συνδυασμό με έργα ΑΠΕ. Με τις πρώτες προκηρύξεις των Σχεδίων να προγραμματίζονται εντός του 2022, υποβάλαμε αίτημα για εξασφάλιση €40 εκατομμυρίων στο πλαίσιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, με δυνατότητα μάλιστα αύξησης στα €80 εκατομμύρια».

Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε ότι «ήδη τα Σχέδιά μας (σ.σ. για χορηγίες) βρίσκονται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση, ενώ προηγήθηκε και η απαραίτητη διαμόρφωση, από την ΡΑΕΚ, του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για κεντρικά συστήματα αποθήκευσης».

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως για τον διαγωνισμό εγκατάστασης κεντρικού συστήματος αποθήκευσης υπάρχει έντονη επιθυμία από την ΑΗΚ να συμμετάσχει, αλλά η επιθυμία της προσέκρουσε σε απόψεις υπηρεσιακών ότι η συμμετοχή της ΑΗΚ, ως κατόχου δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ηλεκτρισμού, στον διαγωνισμό δεν είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Λόγω της επιμονής της ΑΗΚ και των διιστάμενων απόψεων που υπάρχουν για το θέμα, το Υπουργείο Ενέργειας ζήτησε συγκεκριμένη γνωμάτευση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, της ΕΕ, η οποία αναμένεται.

 – Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η υπουργός Ενέργειας είπε πως είναι σε εξέλιξη αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2030. Συγκεκριμένα, είπε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), προχωρούμε εντός του 2022 με τον καθορισμό πολύ πιο φιλόδοξων στόχων για το 2030, σύμφωνα με τη στρατηγική της Κομισιόν «Fit for 55», αλλά και αποσκοπώντας σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. «Με τη συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας να ανέρχεται το 2020 στο 17% – ο εθνικός μας στόχος, υπενθυμίζω, ήταν 13% – εντατικοποιούμε πλέον τις προσπάθειες για την ενεργειακή μας μετάβαση», επισήμανε.