Άνοιξε η αυλαία της διαδικασίας των ακροάσεων για τις δύο πρώτες υποθέσεις, τη διερεύνηση των οποίων ανέθεσε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς σε ιδιώτες λειτουργούς επιθεώρησης.

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες Τζορτζ Καμπανέλλα (κυπριακής καταγωγής) και Τανβίρ Κουρεσί, το έργο των οποίων συνεπικουρείται από τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη,  βρίσκονται από προχθές στο νησί μας, ενώ χθες έπιασαν δουλειά, αφού έλαβαν μαρτυρίες από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και πρωτοκολλητή Δικαστηρίου.

Το σημερινό τους πρόγραμμα είναι σαφώς βαρυφορτωμένο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν προγραμματισμένο να πάρουν κατάθεση από τουλάχιστον πέντε πρόσωπα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν κληθεί από τους προαναφερθέντες για να δώσουν μαρτυρία είναι και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λειτουργοί επιθεώρησης είχαν προγραμματισμένο να μιλήσουν μαζί με τον εν λόγω αξιωματούχο την προσεχή Παρασκευή.

Πηγή του «Φ», αναφέρει ότι οι πραγματογνώμονες από το Λονδίνο έχουν διευθετήσει να μεταβούν στις Κεντρικές Φυλακές, προκειμένου να πάρουν κατάθεση από υπόδικο, ο οποίος ενέχεται σε μια εκ των δύο υπό διερεύνηση υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερευνώντες λειτουργοί για υποθέσεις διαφθοράς στον αθλητισμό

Επίσης, επιδιώκεται να δοθεί μαρτυρία και από τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας Κύπρου, Μιχάλη Κατσουνωτό. Όπως πληροφορούμαστε, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για να του επιδοθεί κλήση προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Σε ό,τι αφορά την μορφή των υποθέσεων που εξετάζονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αφορούν καταγγελίες που έγιναν προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι οποίες διαβιβάστηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Είναι δύο υποθέσεις και αφορούν συνολικά τρεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες υπήρξε αναστολή ποινικής δίωξης.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε χθεσινές δηλώσεις του στο στούντιο του ΡΙΚ λίγο μετά την μαρτυρία που έδωσε στους λειτουργούς επιθεώρησης, τοποθετήθηκε σχετικά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Καλούμενος να τοποθετηθεί σχετικά είπε πως η μαρτυρία που κλήθηκε να δώσει ήταν για δύο επιστολές που έλαβε η Ελεγκτική και προωθήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Αφορούν τρεις υποθέσεις του κοινού ποινικού κώδικα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Τουλάχιστον για τις δύο εξ αυτών είπε πως έχουν  να κάνουν με αναστολή ποινικών διώξεων. Δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ούτε όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε πως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι καταγγελίες αυτές αφορούν τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης παρέμεινε φειδωλός σε ό,τι αφορά αυτή την πτυχή. Δεν έκανε ούτε μια προσωπική αναφορά, μιλώντας γενικότερα για τη Νομική Υπηρεσία και ξεκαθαρίζοντας πως οι καταγγελίες είναι ισχυρισμοί και κατά συνέπεια δεν μπορούν να θεωρούνται ως γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται Κύπρο τον Σεπτέμβρη οι ιδιώτες ερευνητές για τη διαφθορά

Να σημειωθεί πως οι λειτουργοί επιθεώρησης κατά την παραμονή τους στην Κύπρο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας προγραμματίζουν να συναντήσουν συνολικά 15 μάρτυρες. Ήδη έχουν κάνει ερευνητικό έργο από το εξωτερικό όπου διαμένουν μόνιμα και εργάζονται. Αν η διαδικασία της λήψης μαρτυριών ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, τότε εκτιμάται πως πιθανόν η έρευνά τους και το σχετικό πόρισμα να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει διευρυμένες ερευνητικές εξουσίες και όχι ανακριτικές.