Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται εξελίξεις για τις πρώτες δυο μεγάλες υποθέσεις που η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ανέθεσε για διερεύνηση σε εμπειρογνώμονες.

Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα έρθουν στην Κύπρο οι δυο λειτουργοί επιθεώρησης από το Λονδίνο όπου ζουν και εργάζονται μόνιμα. Κατά συνέπεια, θα αρχίσει η διαδικασία λήψης μαρτυριών επί κυπριακού εδάφους.

Αναμένεται, λοιπόν, ότι όσα πρόσωπα είναι σε θέση να προσκομίσουν μαρτυρία για τις υπό αναφορά υποθέσεις θα κληθούν από τους ειδικούς αυτούς ερευνητές προκειμένου να καταθέσουν τα όσα γνωρίζουν.

Όσο για το αντικείμενο της πρώτης έρευνας, αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε, εντούτοις όλες οι πληροφορίες του “Φ” συγκλίνουν κι αναφέρουν πως έχει να κάνει με στοιχεία που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και σχετίζονται με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν καταγγελίες που έγιναν στην Ελεγκτική Υπηρεσία για πρόσωπα που σχετίζονται με τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της Νομικής Υπηρεσίας. Όταν παραλήφθηκαν από την Ελεγκτική, προωθήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι οι καταγγελίες αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη γνωστή υπόθεση του βαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανέλλας και Qureshi οι δύο ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Να σημειωθεί ότι οι λειτουργοί επιθεώρησης που ανέλαβαν τις δυο πρώτες υποθέσεις είναι οι Τζορτζ Καμπανέλα, Τανβίρ Κουρεσί και ο Κύπριος δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης. Οι δυο πρώτοι έχουν εξειδίκευση σε διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και εργάζονται για γνωστά γραφεία του εξωτερικού, ενώ ο κ. Λιασίδης θα τους συνεπικουρεί και θα υποβοηθά το έργο τους.

Όπως είχαμε γράψει και παλιότερα, οι δυο προαναφερθέντες εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ήδη ασχολούνται με τις υποθέσεις από τα γραφεία τους στο εξωτερικό. Βάσει της συμφωνίας τους με την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα αμείβονται για κάθε ημέρα που θα βρίσκονται στην Κύπρο για σκοπούς λήψης μαρτυριών. Η συμφωνία προνοεί να λαμβάνουν 1.150 ευρώ έκαστος ημερησίως. Η Αρχή αποτάθηκε σε εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, καθώς όταν ζήτησε από Ελληνοκύπριους να αναλάβουν ρόλο λειτουργών επιθεώρησης για υποθέσεις αξιωματούχων παρατηρήθηκε απροθυμία.

Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα διαθέσει η Αρχή μέχρι το τέλος του έτους για σκοπούς διερεύνησης υποθέσεων, ανέρχεται στις 370.000 ευρώ. Ήδη είχε προϋπολογιστεί για τις έρευνες και ήταν στη διάθεσή της Αρχής για το έτος 2023, ποσό 120.000 ευρώ. Ωστόσο, μετά από την αξιολόγηση των καταγγελιών και του όγκου τους, διαπιστώθηκε πως θα χρειαστούν ακόμη 250.000 ευρώ για τις ανάγκες του ερευνητικού έργου. Εννοείται πως έχουν προκύψει κι άλλα έξοδα σε σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες της Αρχής, η οποία θα έχει πολυσχιδές έργο να επιτελέσει και δεν περιορίζεται στην εξέταση καταγγελιών για διαφθορά.

Παρ΄ όλα αυτά η Αρχή δεν χρειάστηκε να κάνει ενέργειες για να λάβει επιπλέον χρήματα μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Υποβάλλει αιτιολογημένα αιτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για την ώρα τα εγκρίνει ως «επιπρόσθετες πιστώσεις». Ο προϋπολογισμός της Αρχής κατά της Διαφθοράς μέχρι το 2026 αγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ και θα καλυφτεί από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.