Οι δύο ερευνώντες λειτουργοί που ανέλαβαν τη διερεύνηση των δύο πρώτων υποθέσεων που ήδη ανατέθηκαν είναι οι George Kampanella και Tanveer Qureshi. Και οι δύο έχουν εξειδίκευση σε διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς, στη βάση του σύντομου βιογραφικού τους που παρατίθεται στη σχετική ανακοίνωση της Αρχής.

Οι δύο ιδιώτες ερευνητές είχαν έρθει στην Κύπρο στις αρχές Απριλίου, οπότε είχαν επαφές με στελέχη της Αρχής. Να σημειωθεί ότι ο George Kampanella, όπως υποδηλώνει και το όνομά του (Γιώργος Καμπανέλλας), είναι ελληνοκυπριακής καταγωγής, ωστόσο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία.

Στους προαναφερθέντες αναμένεται να ανατεθεί η διερεύνηση κι άλλων υποθέσεων. Πάντως, το έργο τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρεται στην γραπτή τοποθέτηση της Αρχής, σκοπός της «είναι όπως, όλες οι έρευνες τις οποίες διεξάγει, να συμπληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απροθυμία Κυπρίων να ερευνήσουν καταγγελίες κατά αξιωματούχων για διαφθορά

Το έργο των προαναφερθέντων θα υποβοηθά ο Κύπριος δικηγόρος Γιώργος Λιασίδης. Η Αρχή μετά το σύντομο βιογραφικό του κ. Λιασίδη, σημειώνει ότι το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργάζεται ο τελευταίος είχε κάνει πέντε πολιτογραφήσεις. Διευκρινίζεται, όμως, ότι αυτές οι κυπριοποιήσεις δεν απασχόλησαν με οποιονδήποτε αρνητικό τρόπο.

Με απλά λόγια στην ανακοίνωση της Αρχής δίδονται πληροφορίες για να διαλυθεί η όποια αμφιβολία για αδιαφανείς διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες υποθέσεις που θα ερευνηθούν η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει λεπτομέρειες. Στην ανακοίνωση που αποτελείται από 16 σημεία, τονίζονται τα ακόλουθα: «Με βάση τη θεσμοθετημένη διαδικασία της Αρχής, όταν αρχίσει μία έρευνα αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες εχεμύθειας, γι’ αυτό και η Αρχή, επί του παρόντος, δεν θα εκδώσει οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση. Εμπιστευτικότητα με βάση τη σχετική νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται από όλους τους ενδιαφερομένους».

Παραθέτουμε κάποια στοιχεία για το βιογραφικό των προσώπων που ανέλαβαν τη διερεύνηση των δύο πρώτων υποθέσεων:

GEORGE KAMPANELLA (Γιώργος Καμπανέλλας): Είναι συνέταιρος στον δικηγορικό oίκο Taylor Rose MW Solicitors, ο οποίος έχει τη βάση του στο City, στο Λονδίνο. Η οικογένειά του έχει καταγωγή από το κατεχόμενο χωριό Πατρίκι, της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τη δεκαετία του ‘50 και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Την Κύπρο επισκέπτεται για διακοπές και ως ομιλητής σε σεμινάρια. Εκπροσωπεί άτομα και οργανισμούς που υπόκεινται σε έρευνες και είναι υπό κατηγορία από το Serious Fraud Office (S.F.O.). Διεξάγει πολύ περίπλοκες διασυνοριακές έρευνες σε διάφορες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε άλλες δικαιοδοσίες με αποδεδειγμένη επιτυχία.

TANVEER QURESHI: Eίναι Barrister και μέλος στο 4-5 Gray’s Inn Square στο Λονδίνο. Εμφανίστηκε ενώπιον όλων των βαθμίδων των δικαστηρίων της Αγγλίας και ηγήθηκε ομάδας εξειδικευμένων δικηγόρων σε θέματα απάτης και δωροδοκίας. Έχει εμφανισθεί σε υποθέσεις οι οποίες καταχωρίστηκαν από το S.F.O. & H.M.R.C., πιο πάνω, καθώς και άλλων κατηγόρων. Χειρίστηκε υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί για οικονομική κακοδιαχείριση και επιδεικνύει ενδιαφέρον για υποθέσεις που αφορούν στον εμπορικό και τραπεζικό τομέα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΣΙΔΗΣ: Eίναι απόφοιτος Νομικής αγγλικού πανεπιστημίου και απέκτησε το τίτλο του Solicitor of England and Wales. Από το 1994 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο και ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων. Είναι διευθύνων σύμβουλος στη δικηγορική εταιρεία, Γιώργος, Λιασίδης ΔΕΠΕ.