Μόλις δύο ημικρατικοί οργανισμοί, από τους 45, κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους εμπρόθεσμα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος περί Δημοσιονομικής Ευθύνης. Συγκεκριμένα, τρεις μήνες πριν από τη λήξη του έτους, δηλαδή τέλος Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται και με τον κρατικό προϋπολογισμό, κατατέθηκαν στη Βουλή, οι προϋπολογισμοί του ΧΑΚ και του Δημοσιονομικού Συμβούλιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελεσίγραφο Βουλής στους ημικρατικούς

Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του προϋπολογισμός του ΧΑΚ εγκρίθηκε πριν από το τέλος του 2021 ενώ το Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ» μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή από τον Οκτώβριο και μετά κατατέθηκαν οι προϋπολογισμοί άλλων 15 ημικρατικών οργανισμών, εκ των οποίων μόλις οι πέντε άρχισαν τη νέα χρονιά έχοντας ψηφισμένους από τη Βουλή τους προϋπολογισμούς τους. Πρόκειται για το ΧΑΚ, το ΚΥΠΕ, το Ταμείο τουρκοκυπριακών περιουσιών, τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος. Τα υπόλοιπα 40 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου λειτουργούν με τα δεκανίκια των δωδεκατημορίων του Ιανουαρίου, ενώ όπως φαίνεται κάποια από αυτά θα χρειαστούν και τα δωδεκατημόρια του Φεβρουαρίου καθώς ακόμα δεν έχουν προωθηθεί στη Βουλή οι προϋπολογισμοί τους. Συνολικά 22 ημικρατικοί οργανισμοί δεν κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους στο Κοινοβούλιο. Οι ασυνεπείς οργανισμοί, σύμφωνα με κατάλογο που ετοίμασε η Βουλή είναι η ΑΗΚ, η ΑΛΚ, το ΡΙΚ το Ταμείο Δημόσιων Δανείων, του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Οργανισμού Νεολαίας,  του Ταμείου για το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Επίσης πρόκειται για τους προϋπολογισμούς της ΡΑΕΚ, του ΚΟΔΑΠ, του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. 

Συνοπτικές διαδικασίες 

Αξίζει να σημειωθεί πως αριθμός οργανισμών από τους 22 οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή, ίσως εξαντληθούν τα δωδεκατημόρια και του Φεβρουαρίου και ακόμη να μην τους προωθήσουν στο Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί πως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έχουν σταλεί στη Βουλή οι προϋπολογισμοί άλλων πέντε νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ενώ την Πέμπτη θα τεθούν προς έγκριση και οι προϋπολογισμοί άλλων τεσσάρων οργανισμών. Πάντως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την κακή πρακτική που εφαρμόζει κάθε χρόνο η πλειοψηφία των νομικών προσώπων δημοσίων δικαίου. Ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών βρίσκεται η επιστολή που απέστειλε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία σημειώνει πως η Επιτροπή δεν δεσμεύεται να εξετάσει τους προϋπολογισμούς οι οποίοι δεν έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που απομένουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Πάντως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην κατάθεση των προϋπολογισμών, η Βουλή αναγκάζεται και τους εξετάζει με συνοπτικές διαδικασίες.