Πρόταση νόμου ώστε να παραταθεί η περίοδος εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού για ακόμη ένα χρόνο κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Η πρόταση, προβλέπει συγκεκριμένα τροποποίηση του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου προκειμένου να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων στο Μητρώο Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, για ακόμα ένα έτος, ήτοι μέχρι την 7η Φεβρουαρίου 2023. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλει έγκαιρα τις αιτήσεις για εγγραφή των καταλυμάτων που διαθέτει στο υπό αναφορά μητρώο, λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν κατά τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων στοιχείων.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η υφιστάμενη «διορία» σε ιδιοκτήτες υποστατικών για εγγραφές στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού λήγει στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 και πως μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, εάν δεν υπάρξει αλλαγή έως τότε, ενεργοποιούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας οι οποίες απαγορεύουν στην ουσία τη διάθεση και διαφήμιση καταλυμάτων για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου «Airbnb». Το Υφυπουργείου Τουρισμού θα μπορεί μάλιστα εφόσον εντοπίσει υποστατικά να διαφημίζονται ή να ενοικιάζονται χωρίς να έχουν εγγραφεί στο μητρώο να προχωρά και στην επιβολή ποινών. Η κατάθεση όμως χθες της πρότασης νόμου για παράταση και το γεγονός ότι αυτή κατατέθηκε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, διασφαλίζει πως όταν αυτή τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα υπερψηφιστεί. Ως εκ τούτου, η παράταση στις εγγραφές στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής συζήτησε τουλάχιστον δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν τα διάφορα προβλήματα που προέκυπταν κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού και με τη σύμφωνη γνώμη και του υφυπουργού είχε αποφασιστεί να υπάρξει αντιμετώπισή τους, η οποία όπως όλα δείχνουν θα γίνει, σε πρώτη στάδιο, μέσω της παράτασης της όλης διαδικασίας.