Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 στο Κοινοβούλιο έστειλε χθες η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη στάση που τηρούν κάποιοι οργανισμοί. Με έντονο ύφος η κ. Δημητρίου, τόνισε πως η Βουλή θα εξαντλήσει τον κοινοβουλευτικό της ρόλο και δεν πρόκειται να δεχθεί υπό τη μορφή του κατεπείγοντος την κατάθεση οποιουδήποτε προϋπολογισμού εις βάρος του κοινοβουλευτικού ελέγχου που πρέπει να γίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mόνο δύο ημικρατικοί είναι συνεπείς με το Σύνταγμα

Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής τόσο η ίδια όσο και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εδώ και καιρό είχαν αποστείλει επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και στους οργανισμούς. Πάντως, 38 ημέρες μετά τη λήξη των δωδεκατοιμορίων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δεν έχουν καταθέσει στη Βουλή τους προϋπολογισμούς τους 19 ημικρατικοί οργανισμοί, ενώ δεν έχουν ενημερώσει πότε προτίθενται να το πράξουν. Χθες κατέθεσαν τους προϋπολογισμούς τους στην Ολομέλεια άλλα τρία  νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Πρόκειται για το Ταμείο Θήρας, τον Κυπριακό Οργανισμό Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών. Ακόμη δεν έχουν προωθήσει τους προϋπολογισμούς τους στο Κοινοβούλιο, η ΑΗΚ, η ΑΛΚ, το ΡΙΚ ,το Ταμείο Δημόσιων Δανείων, ο Επιτρόπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Οργανισμός Νεολαίας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Επίσης δεν έχουν κατατεθεί οι προϋπολογισμοί της ΡΑΕΚ, του ΚΟΔΑΠ, του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.Στο μεταξύ, χθες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τους προϋπολογισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του ΘΟΚ και του ΚΟΑΓ. Εξάλλου, τη Δευτέρα η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει τους προϋπολογισμούς της Cyta, του ΟΧΣ και του ΚΟΑ ενώ στην επόμενη Ολομέλεια θα οδηγηθούν οι προϋπολογισμοί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΚΟΔΑΠ, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και του Ειδικού Ταμείου του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία.    Ελευθερία Παϊζάνου