Η σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού, που άρχισε ουσιαστικά το καλοκαίρι του 2021 αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία της Hermes Airports, διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για την επιβατική κίνηση στα δύο κυπριακά αεροδρόμια, η οποία την περσινή χρονιά ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια επιβάτες, από μόλις 2 εκατ. το 2020, φτάνοντας στο 45% του 2019 που ήταν η τελευταία χρονιά αναφοράς πριν την πανδημία.

Η Μαρία Κουρούπη, ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, μιλά στον «Φ» για τη βελτίωση και σταθερότητα στην ταξιδιωτική κίνηση που έφεραν ο εμβολιασμός και το Πράσινο Πιστοποιητικό, με την ουσιαστική ώθηση να ξεκινά το καλοκαίρι και να «απογειώνεται» τον Οκτώβριο, που ήταν ο καλύτερος μήνας του περσινού έτους από πλευράς επιβατικής κίνησης. Εξηγεί τις ενέργειες που συνέβαλαν στη διατήρηση της συνδεσιμότητας της Κύπρου σε αυτό το δύσκολο διάστημα και εκφράζει αισιοδοξία ότι, αν δεν υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, σταδιακά θα οδηγηθούμε σε ανάκαμψη και σταθερότητα. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε το 2021 και στις ιδιωτικές πτήσεις (τζετ) που ξεπέρασαν μάλιστα και αυτές της προ κορωνοϊού εποχής, ενώ η πανδημία φαίνεται να αλλάζει τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, οι οποίοι αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες με ποικιλομορφία στο προϊόν, τις οποίες, η Κύπρος, κατά την κ. Κουρούπη, μπορεί να καλύψει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μ. Κουρούπη: Η τουριστική ζήτηση το κύριο κριτήριο για νέες πτήσεις

Παρά τη συνέχιση της πανδημίας το 2021, η επιβατική κίνηση κατέγραψε αύξηση σε ετήσια βάση και κινήθηκε κοντά στις εκτιμήσεις σας και στο 50% περίπου της κίνησης του 2019. Σας αφήνει ικανοποιημένους το τελικό αποτέλεσμα για το 2021;

Το 2021 ολοκληρώθηκε με 5,1 εκατομμύρια αφικνούμενους και αναχωρούντες επιβάτες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί, περίπου, στο 45% της επιβατικής κίνησης του 2019. Η χρονιά ξεκίνησε μουδιασμένα και με παρατεταμένη αβεβαιότητα καθώς ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού, τόσο από τους επιβάτες όσο και από τις αερογραμμές, εναπόκειτο στα επιδημιολογικά δεδομένα και στα μέτρα της κάθε χώρας. Με την πάροδο του χρόνου σημειώθηκε ουσιαστική βελτίωση, αλλά και μια σταθερότητα, στην οποία βοήθησαν τόσο ο εμβολιασμός όσο και η άφιξη του Πράσινου Πιστοποιητικού. Οι δύο συγκεκριμένοι παράγοντες συνέβαλαν σημαντικά στις πολύ καλές επιδόσεις της επιβατικής κίνησης των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και του Οκτωβρίου, ο οποίος βάσει των δεδομένων ήταν, από πλευράς επιβατικής κίνησης, ο καλύτερος μήνας της περασμένης χρονιάς, με τους επιβάτες να αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Παρά τα δεδομένα της πανδημίας και τις διάφορες μεταλλάξεις που προκύπτουν, παραμένουμε αισιόδοξοι, αν και υπάρχει αρκετός δρόμος για να διανύσουμε έτσι ώστε να φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα. 

Την ανάκαμψη που υπήρξε πέρσι κατέγραψε πρόσφατα και η Eurostat, ανακοινώνοντας ότι η Κύπρος είχε τον Δεκέμβριο την τρίτη μικρότερη μείωση σε επιβατικές πτήσεις και περαιτέρω πως η χώρα μας ήταν μεταξύ αυτών που έδειξαν πέρσι τα μεγαλύτερα σημάδια ανάκαμψης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων. Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι οι οποίοι συνέδραμαν στην ανάκαμψη αυτή; 

Η Κύπρος περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη μείωση σε επιβατικές πτήσεις το 2021, παρόλο που σε απολύτους αριθμούς επιβατών η μείωση ήταν μεγαλύτερη, όπως ανάφερα πιο πριν. Μια σειρά από ενέργειες τόσο από τη Hermes Airports, αλλά και από άλλους τουριστικούς φορείς και κυρίως οι κοινές δράσεις και η συντονισμένη προσπάθεια που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα βοήθησαν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία, το ζητούμενο και η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η επαναφορά του πτητικού προγράμματος και της συνδεσιμότητας της Κύπρου, γι’ αυτό και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες. Από τον Ιούνιο του 2020 που ξεκίνησαν ξανά δειλά-δειλά τα ταξίδια, είχαμε ένα πλουραλιστικό πτητικό πρόγραμμα, με τη δραστηριοποίηση διαφορετικών μοντέλων αεροπορικών εταιρειών και στόχο την έμφαση σε αγορές με τουριστικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, δίνουμε συνεχώς έμφαση στην προσπάθεια διατήρησης της συνδεσιμότητας της Κύπρου, καλύπτοντας τα όποια κενά προκύπτουν. Πέραν των επαφών με τις αεροπορικές, εδώ και δέκα χρόνια παρέχουμε διαφορετικά σχέδια κινήτρων στις αερογραμμές, έτσι ώστε να περιλαμβάνουν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα. Παράλληλα, διενεργούμε κοινές καμπάνιες μάρκετινγκ, προκειμένου να στηρίξουμε τη ζήτηση. Σημαντικοί, επίσης, παράγοντες ήταν η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσίαζε η Κύπρος για ένα μεγάλο διάστημα, το παρατεταμένο καλοκαίρι, αλλά και οι στοχευμένες διαδικτυακές καμπάνιες που έγιναν σε συνεργασία με άλλους τουριστικούς φορείς της Κύπρου για προσέλκυση τουριστών. 

Εκτιμάτε ότι αυτή η σταδιακή ανάκαμψη θα συνεχιστεί; 

Όπως σας είπα και πιο πριν, επιλέγουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Ως Hermes Airports, παραμένουμε αισιόδοξοι, καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αερογραμμές είναι ενθαρρυντικά και αν δεν υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, σταδιακά θα οδηγηθούμε σε ανάκαμψη και σταθερότητα. 

Υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά τα ταξίδια γενικότερα προς και από την Κύπρο την περσινή χρονιά σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία; 

Σίγουρα έχουν υπάρξει αλλαγές τόσο όσον αφορά στις διαδικασίες και τα προαπαιτούμενα όσο και σε σχέση με τις αεροπορικές εταιρείες και το προφίλ των επιβατών. Τα διάφορα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν διεθνώς, οι συνεχείς αλλαγές, οι νέες διαδικασίες δημιούργησαν ένα νέο πρότυπο το οποίο ο κόσμος έχει αρχίσει πλέον να συνηθίζει. Βέβαια, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα θα χρειαστεί να δημιουργηθούν κοινές πρακτικές και συνιστάμενες για όλη την αλυσίδα ταξιδιού, αλλιώς πιθανόν να προκληθούν διάφοροι ανασταλτικοί παράγοντες. Στις αεροπορικές εταιρίες βλέπουμε ήδη αρκετές αλλαγές με μια αυξανόμενη ευαισθησία στα κόστη και στην κερδοφορία δρομολογίων. Επομένως, θα αναμένει κανείς ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει πίεση τόσο προς τα αεροδρόμια, αλλά και προς τους τουριστικούς φορείς για στήριξη της δημιουργίας ζήτησης ώστε να διατηρηθούν δρομολόγια. Είναι πιθανόν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να έχουν και κάποια αύξηση, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι πιέσεις προς τη βιομηχανία για επένδυση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και πρακτικές. Πέραν τούτου φαίνεται πως η πανδημία αλλάζει και τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών οι οποίοι αναζητούν προορισμούς που προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες, με μια ποικιλομορφία στο προϊόν. Φαίνεται ότι ξεφεύγουμε από την απλή επίσκεψη (tick off the bucket list), ενώ αναπτύσσεται περαιτέρω η κατηγορία ταξιδιωτών που θέλουν να ζήσουν ποιοτικές εμπειρίες χωρίς βιασύνη (slow tourism). Η Κύπρος έχει οπωσδήποτε όλα τα φόντα για να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς τις αλλαγές αυτές χωρίς να διαγράψει πιο παραδοσιακές κατηγορίες πελατών. 

H Covid-19 έφερε περισσότερα τζετ (και) στην Κύπρο

Η πανδημία, σύμφωνα και με ξένα ΜΜΕ, φαίνεται να προκάλεσε σημαντική αύξηση της χρήσης ιδιωτικών τζετ για ταξίδια από εκείνους προφανώς που έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Παρατηρήθηκε και στα αεροδρόμια της Κύπρου ανάλογη αύξηση; 

Όντως, και στην Κύπρο καταγράφηκε μια αύξηση των πτήσεων με ιδιωτικά τζετ, η οποία κυμαίνεται στο 33%. Το 2021, από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου πέταξαν περισσότερα από 6.400 ιδιωτικά τζετ, σε αντίθεση με το 2019, την τελευταία «κανονική» χρονιά πριν την πανδημία, όπου έγιναν περίπου 4.800 πτήσεις ιδιωτικών τζετ.