Όταν ο υφυπουργός Τουρισμού εκτιμούσε τον περασμένο χρόνο ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα εκκινούσε νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές είχε προφανώς στο μυαλό του και το σχέδιο κινήτρων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς οργανωτές ταξιδίων με ισχύ έως και τον Απρίλιο. Πρόκειται για σχέδιο που είχε τεθεί ενώπιον της Κομισιόν για έγκριση και αποτελεί συνέχεια του σχεδίου κινήτρων προς οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού που εφαρμόστηκε πέρσι το καλοκαίρι. Το νέο σχέδιο, που τελικώς εγκρίθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη από την Κομισιόν, προβλέπει, όπως και αυτό που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι, την επιδότηση των διοργανωτών ταξιδίων για κάθε διανυκτέρευση που θα φέρουν στην Κύπρο έως το τέλος Απριλίου, εφόσον δεσμευτούν για μίνιμουμ 7 χιλ. διανυκτερεύσεις σε νόμιμα καταλύματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουμε για όλους τους εμβολιασμένους από 1η Μαρτίου

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Φ», ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, η επιδότηση ανέρχεται στα 2,5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, συμπληρώνοντας πως στο σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή εφόσον οι οργανωτές ταξιδιών είτε θα ναυλώσουν πτήσεις για αφίξεις μέχρι τον Απρίλιο είτε θα αξιοποιήσουν θέσεις σε δρομολογημένες πτήσεις.  Το σχέδιο, είπε,  στοχεύει μεταξύ άλλων στο να δοθεί ώθηση στις αφίξεις του πρώτου τετραμήνου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε για επανεκκίνηση νωρίτερα φέτος της τουριστικής σεζόν, αλλά και να διευκολυνθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ολόχρονος προορισμός. Στόχος, είπε ο κ. Περδίος, είναι να «μπουστάρουμε» τον Μάρτη και τον Απρίλιο με τα κίνητρα προς τους οργανωτές ταξιδίων, συμπληρώνοντας πως το σχέδιο κινήτρων θα κοινοποιηθεί προς όλους τους συνεργάτες του υφυπουργείου στο εξωτερικό.

Ο κ. Περδίος εκτίμησε ότι η έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου κινήτρων, αλλά και η έγκαιρη έγκριση του πρωτοκόλλου λειτουργίας του προορισμούς από το Υπουργικό Συμβούλιο επίσης την περασμένη εβδομάδα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, θα ενισχύσουν γενικότερα τις προσπάθειες για επανεκκίνηση νωρίτερα φέτος της τουριστικής χρονιάς, η οποία πέρσι στην ουσία άρχισε από τα τέλη Ιουνίου. Μόνο έτσι, συμπλήρωσε ο υφυπουργός, θα επιτευχθεί και στόχος που τέθηκε ώστε η φετινή χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη από την περσινή για τον τουρισμό. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού, πλέον και η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει ενώπιόν της όλα δεδομένα για λήψη των δικών της αποφάσεων όσον αφορά το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι μονάδες, υποστηρίζοντας πως τόσο το πρωτόκολλο λειτουργίας του προορισμού όσο και το σχέδιο κινήτρων προς οργανωτές ταξιδιών δίνουν αρκετό χρόνο για το άνοιγμα των ξενοδόχων και διευκολύνουν την ίδια ώρα τη λειτουργία τους νωρίτερα.

Σημειώνουμε ότι βάσει των όσων ανακοίνωσε και η Κομισιόν για το θέμα, το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης, ύψους 2 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε ως συμβατό με τα έκτακτα μέτρα στήριξης και του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζει η ίδια ΕΕ, αφορά σε στήριξη των ταξιδιωτικών πρακτόρων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Βάσει του προγράμματος, η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέτρο, σύμφωνα με την ΕΕ απευθύνεται σε ταξιδιωτικούς πράκτορες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ΚΔ και έχουν συνάψει συμβάσεις με αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια στην Κύπρο μέσω των αερολιμένων της Λάρνακας και της Πάφου. Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή κινήτρων για τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ παράλληλα ωφελεί έμμεσα πολλές σχετικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με την ΕΕ, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 2,3 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Απριλίου 2022.