Ανεβαίνουν οι τιμές των διαμερισμάτων και μειώνονται τιμές των οικιών λόγω της  προτίμηση των εγχώριων αγοραστών και επενδυτών. Τα στοιχεία της Κεντρικής  για τον δείκτη  τιμών κατοικιών είναι αποκαλυπτικά για την τάση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων και πως διαμορφώνονται οι τάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα διαμερίσματα έσπρωξαν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω

Προτίμηση στην αγορά διαμερίσματος ως πρώτη κατοικία φαίνεται να έχουν τα νοικοκυριά λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά και συγκεκριμένα λόγω της επιδότησης του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια από το κράτος και στην αύξηση που παρατηρείται στις τιμές ενοικίων. «Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς τόσο για σκοπούς επένδυσης όσο και για απόκτηση πρώτης κατοικίας οδηγεί σε σημαντική άνοδο στην αγορά ακινήτων ιδιαίτερα όσον αφορά τα διαμερίσματα και τις μικρές κατοικίες. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς ακινήτων η πλειοψηφία των πράξεων που γίνονται στην αγορά ακινήτων αφορά διαμερίσματα και μικρές καινούριες κατοικίες από αγοραστές οι οποίοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν την κρατική επιδότηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια που παραχωρούν οι τράπεζες».

Η Κεντρική σημειώνει «η άνοδος στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών συνεχίζει να συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου των τιμών, αφού πλέον είναι αισθητή σε όλους τους τομείς της κατασκευαστικής δραστηριότητας». Στο δελτίο η Κεντρική αναφέρει ότι «το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά αυξάνει τις τιμές των ακινήτων ανεξάρτητα από τη ζήτηση, καθιστά τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς απαραίτητη για να διαφανεί αν θα επηρεαστεί η ζήτηση. Τυχόν επίδραση στη ζήτηση θα αναπροσαρμόσει την μέχρι σήμερα αυξητική πορεία που παρατηρείται στον τομέα, παρά τα διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην αγορά, όπως οι επιδημιολογικές εξελίξεις και τις πιέσεις από την υφιστάμενη προσπάθεια διάθεσης ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων προς την αγορά».

Σημειώνεται ακόμη ότι «σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς ακινήτων σταθεροποίηση παρουσιάζει επίσης και η ζήτηση ακινήτων από ξένους επενδυτές, η οποία μάλιστα αφορά χαμηλότερης αξίας ακίνητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, το οποίο σχετίζεται με τη διακοπή του ΚΕΠ». 

Σε σχέση με το κόστος « οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε ετήσια βάση 0,3%, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξης του 0,3% η οποία οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις που σημειώθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου. Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 4,5% σε ετήσια βάση». Η Κεντρική αναφέρει ότι η αύξηση που συνεχίζει  το τρίτο τρίμηνο και παρατηρείται στις τιμές διαμερισμάτων επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη προτίμηση των εγχώριων αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα, σε σχέση με τις οικίες στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καταγράφηκαν μειώσεις. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9%, στη Λάρνακα κατά 2,9% και στην Πάφο κατά 1%. Αντίθετα, στη Λευκωσία οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2% σε ετήσια βάση, και στην Αμμόχωστο 0,7%.