Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από αρχηγούς και εκπρόσωπους των κομμάτων κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, με στόχο τον συντονισμό για έγκαιργ προώθηση των προαπαιτουμένων.

Κάποια από τα ορόσημα εκκρεμούν στη Βουλή, κάποια στην κρατική μηχανή.

Την 1η Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία προώθησε στην Κομισιόν τις αλλαγές που έγιναν στο κυπριακό σχέδιο, οι οποίες είναι περίπου 50. Συνολικά, η Δημοκρατία δύναται να εκταμιεύσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο γύρω στο €1.2 δισ. μέχρι το 2026.

Οι αναθεωρήσεις προνοιών του σχεδίου έγιναν εξαιτίας της μείωσης κατά €90 εκατ. του ποσού που θα λάβει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών πέρσι. Τα κονδύλια θα αντικατασταθούν με πρόσθετους πόρους προς στα κράτη μέλη, μέσω του «RePower EU».

Στην Κύπρο θα κατανεμηθούν επιπρόσθετα €104 εκατ. υπό τη μορφή χορηγίας, για αναπροσαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη, λειτουργοί του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασαν στους αρχηγούς τις αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο.

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις αυξάνονται στις 60 από 58 που ήταν αρχικά και οι επενδύσεις μειώνονται σε 70 από 75 που ήταν στο αρχικό σχέδιο, εκ των οποίων το 45% θα αφορούν την πράσινη μετάβαση και το 22% τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με την πρόοδο υλοποίησης του σχεδίου, μέχρι στιγμής έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο με την ψήφιση νομοθετημάτων όσο και αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από τα 26 νομοσχέδια και κανονισμούς που πρέπει να περάσουν από το κυπριακό Κοινοβούλιο μέχρι το 2026, έχουν εγκριθεί τα δέκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αργήσαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά έργα τρέχουν, ενώ άλλα έχουν ολοκληρωθεί. Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή μεγάλου αριθμού σχεδίων χορηγιών και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, από τις 40 που έχουν προγραμματιστεί με συνολικό προϋπολογισμό €400 εκατ.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως αμέσως μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου από την ΕΕ, υπολογίζεται ότι γύρω στον Νοέμβριο η Δημοκρατία θα υποβάλει αιτήματα στην Κομισιόν για την εκταμίευση της β’ και γ’ δόσης, συνολικού ύψους €200 εκατ.

Θα καταβληθεί προσπάθεια τα αιτήματα για τις δύο δόσεις (β’ δόση €85 εκατ. και γ’ δόση €115 εκατ.) να υποβληθούν περί τα τέλη του χρόνου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πως «είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο ως προς την άντληση των κονδυλίων, αλλά πολύ περισσότερο να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, για να καταστήσουν την Κύπρο ένα ακόμη πιο σύγχρονο και πιο ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος».

Τι εκκρεμεί για τις δύο δόσεις

Σε σχέση με τα 18 προαπαιτούμενα της β’ δόσης, 4 νομοθετικά ορόσημα ολοκληρώθηκαν και ένα που αφορά τα κίνητρα για ενθάρρυνση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θα επανακατατεθεί στη Βουλή.

Επιπρόσθετα, έχουν υλοποιηθεί δύο ορόσημα τα οποία δεν χρειαζόταν να περάσουν από τη Βουλή, καθώς και 8 επενδύσεις.

Σε σχέση με τε τα 30 ορόσημα της γ’ δόσης, έχει εγκριθεί ένα νομοθέτημα από τη Βουλή ενώ εντός του μήνα θα κατατεθεί αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Εξάλλου, άλλα δύο νομοσχέδια μεταφέρθηκαν σε άλλες δόσεις.

Έχουν ολοκληρωθεί και άλλα 6 ορόσημα που δεν χρειάζονται την έγκριση της Βουλής, άλλα 4 εκκρεμούν και θα υλοποιηθούν μέχρι τέλος του χρόνου και 8 επενδύσεις έχουν επιτευχθεί.