Νέα μέτρα ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να μπει φρένο στην ακρίβεια που ταλανίζει τα νοικοκυριά. Αυτή τη φορά ετοιμάζεται να επιβάλει πλαφόν στις τιμές πώλησης εμφιαλωμένου νερού, το οποίο πωλείται  σε σημεία στα οποία δεν υπάρχει ανταγωνισμός και δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές οι καταναλωτές.

Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα για στήριξη των καταναλωτών, με τα οποία θα αντιμετωπίζονται αρνητικές οικονομικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τα συμφέροντα καταναλωτών. Αρχή γίνεται με το εμφιαλωμένο νερό, ενώ στο μέλλον πιθανόν να επιβληθεί πλαφόν και σε άλλα προϊόντα.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίου και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, πλαφόν θα επιβάλλεται στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εντός και εκτός ψυγείου, καθώς και στο πόσιμο νερό που πωλείται σε ποτήρι.

Οι ανώτατες τιμές για το νερό θα ισχύουν στα ακόλουθα σημεία πώλησης: Αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι (δηλαδή γήπεδα και στάδια), κλειστές παραλίες (απομακρυσμένες), θέατρα, κινηματογράφοι, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, πλαφόν θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή παιρνούν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Ενέργειας θα μπορεί να εκδίδει διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα προϊόντα στα οποία θα επιβάλλεται πλαφόν, σε αυτή την περίπτωση η οροφή στις τιμές θα αφορά μόνο το νερό, καθώς και τα σημεία πώλησης που θα εφαρμόζεται το μέτρο.

Οι ανώτατες τιμές πώλησης θα καθορίζονται μετά από έρευνα της αρμόδιας αρχής, που είναι η Υπηρεσία Καταναλωτή, η οποία θα λαμβάνει υπόψη το κόστος παραγωγής και εισαγωγής, εύλογο ποσοστό για λειτουργικά έξοδα και ποσοστό κέρδους.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο οι ανώτατες τιμές όσο και τα σημεία πώλησης μπορεί να αναθεωρούνται μέσω διατάγματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Υπηρεσία Καταναλωτή θα διεξάγει αυτεπάγγελτα ή μετά από καταγγελία ελέγχους και όταν διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση εκ προθέσεως ή εξ αμελείας δεν τηρεί τιμοκατάλογο και επιβάλλει ψηλότερες τιμές από τις ανώτατες τιμές πώλησης που καθορίζονται στο διάταγμα ή παρέχει παραπλανητικά στοιχεία, τότε η αρμόδια αρχή θα προχωρεί αρχικά σύσταση για να τερματιστεί η παράβαση.

Εάν δεν συμμορφωθεί η επιχείρηση, τότε θα μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €10 χιλ., ενώ σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο €1.000 για κάθε ημέρα της παράβασης.