Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν, η απορρόφηση του κόστους που θα προκύψει από τις νέες αυξημένες ταρίφες στα λιμάνια από το κράτος, μέσω αποποίησης από την κυβέρνηση των αυξημένων εσόδων που θα προκύψουν από αυτές, ως λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την πρόθεση των εταιρειών που ανέλαβαν τις υπηρεσίες των λιμένων Λεμεσού και Λάρνακας για αύξηση των χρεώσεων τους.

Το ενδεχόμενο που μελετούσε ήδη η κυβέρνηση προτείνουν ως μόνη λύση για αποφυγή της μετακύλησης του αυξημένου κόστους που θα προκύψει στις φορτοεκφρορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων στους καταναλωτές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δημοσιοποίησε επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Μεταφορών, προτείνοντας όπως το κράτος αποποιηθεί το μέρος της αύξησης που του αναλογεί, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, υποστηρίζοντας πως για κάθε πρόβλημα υπάρχει πάντα μια λογική και πρακτικά εφαρμόσιμη λύση. Και υπάρχουν λύσεις που και την ομαλή λειτουργία της αγοράς θα βοηθήσουν αλλά και τους καταναλωτές θα προστατεύσουν, ανέφερε σε δήλωσή του για την επιστολή που απέστειλε.

«Μια λύση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να μην επωμισθούν αυτό το κόστος οι εμπορευόμενοι και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, θα ήταν το κράτος να αποποιηθεί το μέρος της αύξησης που του αναλογεί», σημειώνει στην επιστολή του χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο το κράτος να απορροφήσει  το σύνολο των αυξήσεων, καλώντας τον υπουργό Μεταφορών να εξετάσει την εισήγησή του, αφού, όπως εκτιμά, «θα βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών των προϊόντων που θα αποβεί ευεργετική τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για το σύνολο της οικονομίας».

Και οι εργοδότες 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποποίηση των αυξημένων εσόδων που θα αναλογούν στο κράτος από τις αυξημένες ταρίφες (αναμένεται να επιβληθούν με τον νέο μήνα) πρότεινε προχθές ως λύση και ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής κατά την εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Το ίδιο εξάλλου προτείνει και η ΟΕΒ, η οποία απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στον γ.δ. του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρο Μιχαήλ για το ζήτημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μιχαήλ ανέφερε επίσης προχθές ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις για το ζήτημα, προκειμένου να αποφευχθούν νέες πληθωριστικές πιέσεις και πως θα είναι έτοιμο να τις παρουσιάσει σε δύο εβδομάδες.

«Σε μια εποχή που το κράτος έχει διαθέσει τεράστιους πόρους…»

Στην επιστολή της ΟΕΒ προς τον κ. Μιχαήλ, την οποία υπογράφει ο γ.δ. της Ομοσπονδίας Μιχάλης Αντωνίου, προτείνεται ως λύση η απορρόφηση από το κράτος των πρόσθετων εσόδων του, εξέλιξη που θα περιόριζε τις επικείμενες ανατιμήσεις στις ταρίφες. Όπως εκτιμά η ΟΕΒ, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ων υφιστάμενες συμβάσεις με τους στρατηγικούς επενδυτές στα λιμάνια. «Είναι προφανές ότι το όλο θέμα θα είχε λήξει αν το κράτος απεκδύετο του δικαιώματός του επί των οποιωνδήποτε νέων αυξήσεων, κάτι που θα μείωνε στο 1/3 περίπου (από 15% σε 5%) το τελικό ύψος των αυξήσεων», αναφέρει η ΟΕΒ συμπληρώνοντας: «Σε μια εποχή που το κράτος έχει διαθέσει τεράστιους εθνικούς πόρους για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και προβαίνει σε αναστολή είσπραξης οφειλόμενων φόρων και εισφορών σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, η είσπραξη από το Κράτος των 2/3 από τις νέες αυξήσεις στις ταρίφες, θα συνιστούσε επιβολή φορολογίας σε εξόφθαλμη αντίθεση και αντίφαση με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η ομοσπονδία, μέχρι την ολοκλήρωση των προσπαθειών για οποιεσδήποτε αναπροσαρμογές από τις εταιρείες στις ανακοινωθείσες αυξήσεις, σας καλούμε να προβείτε σε εγκατάλειψη των δικαιωμάτων του κράτους επί των οποιωνδήποτε νέων αυξήσεων κάτι που, όπως λέμε πιο πάνω, θα μειώσει κατά τα δύο τρίτα περίπου το ύψος των τελικών αυξήσεων στις ταρίφες.