Κοινό μέτωπο ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι σύνδεσμοι καταναλωτών και οι συντεχνίες, με προφανή στόχο την άσκηση περαιτέρω πίεσης για λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πρωτοβουλία της ΠΕΟ θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», όλες οι οργανώσεις απάντησαν θετικά στην πρόσκληση της ΠΕΟ, με στόχο αύριο Τετάρτη να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το θέμα και ενδεχομένως και λήψη αποφάσεων.

Η πρόσκληση της ΠΕΟ ακολουθεί, υπενθυμίζουμε, ανακοινώσεις και από τις τρεις μεγάλες συντεχνίες, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, αναφορικά με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, στις οποίες ασκήθηκε έντονη κριτική, καθώς ο μηδενικός ΦΠΑ σε καφέ και ζάχαρη και η μείωση των τόκων για τους καταθέτες κρίθηκαν ανεπαρκή μέτρα για αντιμετώπιση των συνεχόμενων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά.

Αίτημα και των τριών συντεχνιών αλλά και των συνδέσμων καταναλωτών είναι να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ σχεδόν στο σύνολο τους οι οργανώσεις τάσσονται υπέρ της επανάληψης του μέτρου που εφαρμόστηκε στο παρελθόν για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα αλλά και για επιδότηση του ρεύματος.

Στη σχετική πρόσκληση που απέστειλε η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους για την αυριανή συνάντηση καταγράφονται οι στόχοι της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η συντεχνία και της σύσκεψης που μετά από σχετικές διαβουλεύσεις θα λάβει χώρα αύριο, παρά την απουσία του γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα στο εξωτερικό, τον οποίο θα εκπροσωπήσει στη σύσκεψη άλλος εκπρόσωπος της συντεχνίας.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Στην επιστολή/πρόσκληση της ΠΕΟ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «για περισσότερο από δύο χρόνια οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε ένα παρατεταμένο και επίμονο κύμα ακρίβειας. Οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παρά τις μειώσεις του πληθωρισμού, εξακολουθούν να αυξάνονται. Το κόστος ενέργειας (ηλεκτρισμού, καυσίμων), ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δυσβάστακτο ενώ επιπρόσθετη πίεση δέχονται τα νοικοκυριά και από τις συνεχείς αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια» με την κ. Χαραλάμπους να προσθέτει πως «οι οργανώσεις μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα δραστηριοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, απαιτώντας μέτρα και πολιτικές κατά της ακρίβειας».

Ακολούθως, η γ.γ. της ΠΕΟ καταγράφει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση πως, ενωμένοι, συντεχνίες και καταναλωτές μπορούν να πετύχουν περισσότερα. «Η ΠΕΟ αξιολογώντας τα δεδομένα θεωρεί ότι θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό και θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης μας προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή ο συντονισμός ανάμεσα στις οργανώσεις μας με στόχο την διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδικήσεων και δράσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, στην αυριανή συνάντηση δεν θα πρέπει να αποκλείονται κοινές δράσεις που μπορεί να μεταφραστούν είτε με τη διαμόρφωση κοινού υπομνήματος είτε ακόμα και πιο δυναμικά με τη μορφή εκδηλώσεων διαμαρτυρίας προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας, ενδεχόμενο που άφησε, πάντως, ανοιχτό και ο ΠτΔ λίγο πριν την αναχώρησή του για την Νέα Υόρκη.