Γονάτισε τα νοικοκυριά -και τις επιχειρήσεις- η διατήρηση σε πολύ ψηλά επίπεδα του ενεργειακού κόστους στην Κύπρο, καθώς από την 1η Ιουλίου που η Κυβέρνηση κατήργησε τα αντιπληθωριστικά μέτρα στήριξης, πληρώνουν περισσότερα για καύσιμα και ηλεκτρισμό.

Η επιδείνωση της οικονομικής επιβάρυνσης των χρηστών ηλεκτρισμού και πετρελαιοειδών οδηγεί τα κόμματα, το ένα μετά το άλλο, σε έκδοση ανακοινώσεων ή σε άλλα διαβήματα για να ασκηθεί πίεση στην Κυβέρνηση να επαναφέρει για ένα δίμηνο, τουλάχιστο, τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης και την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Μέχρι χθες το απόγευμα η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει κάποια απάντηση στις πιέσεις για αναθεώρηση αποφάσεων.

Δεν έγινε γνωστό αν το καυτό θέμα της ακρίβειας στα βασικά ενεργειακά προϊόντα -που επιφέρουν ντόμινο αυξήσεων σε άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης- συζητήθηκε χθες στην πολύωρη άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχαν σχετικές ανακοινώσεις.

Χειρότερη σήμερα η κατάσταση

Το ιδιαιτέρως θερμό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου υποχρέωσε σε παρατεταμένη χρήση των κλιματιστικών, κάτι που αναπόφευκτα θα επιφέρει λογαριασμούς – φωτιά. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση του ηλεκτρισμού ισχύει πλέον μόνο για τους ευάλωτους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στη διατίμηση 0.8 της ΑΗΚ. Η επιδότηση αυτή, μετά από προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τιμές «φωνάζουν» για νέα μέτρα στα καύσιμα

Επιπλέον, από τη μέρα που τερματίστηκε η μείωση στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανέβηκε κατά 16.4 σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 19.4 σεντ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται προς 14.5 σεντ το λίτρο ακριβότερα.

Οι τιμές των καυσίμων είναι αρκετά πιο ψηλές ακόμα και σε σύγκριση με τις 7 Μαρτίου του 2022, ημέρα που τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η μείωση του φόρου κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2022 η τιμής της  αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 12 σεντ πιο φθηνή από ό,τι είναι σήμερα, του πετρέλαιου κίνησης ήταν 11 σεντ πιο χαμηλή και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 11 σεντ πιο φθηνή.

Πιέσεις για νέα στήριξη

Μετά τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, ο οποίος με ανακοίνωσή του την Τετάρτη εμμέσως αναγνώρισε πως δεν επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις οι τοποθετήσεις του τον περασμένο Ιούνιο ότι ήταν δικαιολογημένη η κατάργηση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, λόγω της μείωσης των τιμών τους, τα τελευταία 24ωρα αυξήθηκαν οι φωνές από πολιτικές δυνάμεις για επαναφορά των δύο μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φόνος» τα τρόφιμα, παρά την πτώση του πληθωρισμού

Χθες, ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του κάλεσε -με αρκετά διακριτικό τρόπο- την Κυβέρνηση να μελετήσει την επαναφορά των μέτρων για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δοθούν ανάσες σε χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους. «Ο ΔΗΣΥ πιστεύει πως προτεραιότητα πολιτικής για φέτος πρέπει να είναι η απάμβλυνση των συνεπειών του αυξημένου κόστους ζωής. Κάτι που έχει σημασία για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, καθότι υπάρχει, επίσης, το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων στη συνέχεια» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, υποδεικνύεται προς την Κυβέρνηση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την εφαρμογή έκτακτων ενεργειακών μέτρων το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, τονίζοντας πως η μελέτη για ενδεχόμενη επαναφορά των δύο μέτρων θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Στεφάνου: Πέσατε έξω με τις τιμές, κύριε Πρόεδρε

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με την οποία τονίζει την ανάγκη λήψης νέων κυβερνητικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως υποστηρίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, η εκτίμηση της Κυβέρνησης τέλη περασμένου Ιουνίου για τάση μείωσης των τιμών στα καύσιμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, τονίζοντας πως αντίθετα από τις κυβερνητικές προβλέψεις οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί.

«Η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων προκαλεί επιπρόσθετη πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων» τονίζει ο κ. Στεφάνου. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η μείωση της κατανάλωσης, η οποία έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, δεν είναι άσχετη με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών εξαιτίας της ακρίβειας. Όπως υποστηρίζει, η συνέχιση και η εκτράχυνση της όλης κατάστασης με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά ενισχύει την αδήριτη ανάγκη για λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με έμφαση στα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις ευάλωτες ομάδες. «Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας τις προτάσεις που εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει για τα μέτρα στήριξης» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόση αύξηση πήραν βενζίνη και πετρέλαιο, που βρίσκονται οι τιμές στην Ευρώπη

Πρόταση μέσω κατεχομένων!

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ υποστηρίζει πως η μείωση της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα μπορεί να επιφέρει μείωση της τιμής των καυσίμων. Προτείνει μεταξύ άλλων «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα, μέσω της αυστηροποίησης του ελέγχου στα σημεία διόδου, έτσι ώστε το κράτος να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές και τα ανακτημένα έσοδα να τα χρησιμοποιήσει για επιδότηση της τιμής των καυσίμων και για άλλες πτυχές της άσκησης κοινωνικής πολιτικής». Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει η ευχέρεια για επιδότηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία και θα περιοριστεί η οικονομική «αιμοδότηση» του κατοχικού καθεστώτος.

Φθινόπωρο, λέει ο Κεραυνός

Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε χθες στην Stockwatch πως… το φθινόπωρο η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της για τυχόν λήψη νέων μέτρων στήριξης των πολιτών. Όπως είπε, μετά  την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2024,θα προχωρήσουν σε σφαιρική μελέτη των οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο και διεθνώς, επισημαίνοντας πως και τότε θα ληφθούν αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα ανακούφισης των πολιτών από την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.