Στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζουν οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας, οι οποίοι παίζουν πλέον τα τελευταία τους χαρτιά, με τα σενάρια να δίνουν προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου να δίνει τη μάχη με αξιώσεις.

Ο αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, αν και βγήκε από την εξωτερική, υποβάλλοντας τελευταίος υποψηφιότητα, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, με τις τελευταίες εξελίξεις να τον καθιστούν φαβορί για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αυτό, αφού αριθμητικά, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στον πρώτο γύρο των εκλογών και κερδίζοντας τη στήριξη του Νίκου Παππά, ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει σχετικά άνετα ένα ποσοστό άνω του 50%. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος, λαμβάνοντας 66.156 ψήφους (44,91%), επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου, με διαφορά σχεδόν 13.000 ψήφων (36,18% και 53.292 ψήφους). Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υποθετικά όλοι οι ψήφοι που έλαβαν στον πρώτο γύρο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας (σύνολο 15.073 ψήφοι) κατευθυνθούν προς την κ. Αχτσιόγλου, με την πλειοψηφία των 12.787 ψήφων του Νίκου Παππά να αναμένεται να οδηγηθούν προς τον υποψήφιο… εξ Αμερικής, η νίκη του τελευταίου φαίνεται να «κλειδώνει».

Σημασία, βέβαια, έχει και το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, αφού δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως όλοι όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή θα προσέλθουν ξανά, ενώ καθοριστική για την τελική εκτίμηση του αποτελέσματος κρίνεται και η συμπεριφορά των 70.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εγγεγραμμένα μέλη, αλλά δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο.

Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως για να μπορέσει να επανακάμψει η Εφη Αχτσιόγλου είναι αναγκαία η ενεργοποίηση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, του κομματικού πυρήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η πρώην Υπουργός Eργασίας προέταξε την αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ έριξε στο τραπέζι και το χαρτί της τηλεμαχίας, για να λάβει ένα ξεκάθαρο «όχι» από τον ανθυποψήφιό της. Στο πλευρό της Αχτσιόγλου τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε πως μόνο το δικό της σχέδιο υπάρχει στο τραπέζι, όπως επίσης και στελέχη που βρίσκονται στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ζήτησαν να μη γίνει κανένας συμβιβασμός, κάνοντας λόγο για το «πρώτο “μεταμοντέρνο” πραξικόπημα στη χώρα».

Πάντως, o Στέφανος Κασσελάκης, αξιοποιώντας το επικοινωνιακό του χάρισμα και τη χρήση των social media, όπως το tik–tok, κέρδισε τους νέους ψηφοφόρους, ενώ έφερε και δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη στο κόμμα, αναπτύσσοντας μια ισχυρή δυναμική, η οποία δύσκολα φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί.

Κατάφερε, μάλιστα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να φέρει αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά του. Παύλος Πολάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Χαρά Καφαντάρη, Αννα Βαγενά είναι μερικοί από τους νυν και πρώην βουλευτές που βρέθηκαν στο πλευρό του το βράδυ της Κυριακής, έχοντας το βλέμμα στην επόμενη μέρα και τη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής και των οργάνων του κόμματος.

Αυτό αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του υποψηφίου, όπως εξήγησε στον «Φ» ο διδάσκων επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δρ Νεόφυτος Ασπριάδης. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ο νικητής των εκλογών, πλέον όχι τόσο για την προσωπικότητά του ή την επικοινωνιακή του στρατηγική, που φαίνεται να βελτιώνεται όσο πάει, όσο γιατί θα κυριαρχήσει πλέον το φαινόμενο της πρόσδεσης στο άρμα του νικητή (ή του φερόμενου νικητή)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι «όλο και περισσότερα στελέχη θα επιθυμούν να είναι στο επίκεντρο της επόμενης μέρας και κοντά στο νέο πρόεδρο, ενώ και ο κόσμος θα επιχειρήσει να «δοκιμάσει» τη νέα αυτή πολιτική προσωπικότητα». «Συνεπώς», κατέληξε ο δρ Ασπριάδης, «πολύ δύσκολα θα καταφέρει η κ. Αχτσιόγλου να μεταβάλει αυτή την εικόνα, ειδικά αν εστιάσει στην απευθείας σύγκρουση με τον Κασσελάκη και δεν προβάλει μια δική της ισχυρή εικόνα. Μένει, βέβαια, να δούμε, αφού κάθε κάλπη έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά».