Τον Δεκέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει στο Ζύγι το πρώτο Μουσείο Αλιείας στην Κύπρο, στο οποίο θα τοποθετηθούν διάφορα εκθέματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα και την αλιεία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ, «το Μουσείο Αλιείας θα κατασκευαστεί δίπλα από το υφιστάμενο κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ζυγίου. Το έργο προκηρύχθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η κατάθεση προσφορών έγινε το καλοκαίρι του 2021, ενώ μετά την επιλογή του εργολάβου, οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο».

Πρόσθεσε ότι «το Μουσείο αναμένεται να κοστίσει γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 12 μήνες. Σε περίπτωση που  δεν προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα ή καθυστερήσεις εκτιμάται ότι το Μουσείο θα είναι έτοιμο τέλη Δεκεμβρίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα. Μιχαήλ είπε ότι «το Μουσείο Αλιείας που θα είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, θα περιλαμβάνει διαφόρων ειδών εκθέματα που θα έχουν σχέση με την αλιεία και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και συναντήσεις με διάφορους φορείς μεταξύ των οποίων το Τμήμα Αλιείας, του Υπουργείου Γεωργίας, ούτως ώστε να εντοπιστούν τα εκθέματα τα οποία θα τοποθετηθούν στο Μουσείο».

Σημείωσε ακόμα ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει σε συναντήσεις και με άτομα τα οποία προσέφεραν εκθέματα σε άλλους παρόμοιου τύπου χώρους, ούτως ώστε να γίνουν ταριχεύσεις ή ομοιώματα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο Αλιείας».  

Σύμφωνα με την κα. Μιχαήλ «η ιστορία του Ζυγίου είναι συνυφασμένη με την αλιεία και τη θάλασσα, αφού είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, με ξακουστές ανά την Κύπρο ψαροταβέρνες και ένα πανέμορφο αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες ντόπιοι και ξένοι. Ακόμα επειδή αρκετοί κάτοικοι του Ζυγίου ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την αλιεία, κρίθηκε αναγκαίο το πρώτο Μουσείο Αλιείας στην Κύπρο να κατασκευαστεί στην Κοινότητα».