Οι τραπεζικές εξαγορές αλλά και το πολυσυζητημένο θέμα των επιτοκίων συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στο 4ο τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε χθες η FMW στη Λευκωσία, με τίτλο «Τραπεζικό σύστημα: νέες προκλήσεις και ευκαιρίες».

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, την οποία διάβασε εκ μέρους του η ανώτερη οικονομικός λειτουργός Γεωργία Θεμιστοκλέους, εξέφρασε τη βεβαιότητα θα ληφθούν επιπλέον θετικά μέτρα από όλες τις τράπεζες. Είπε ακόμα ότι ο τραπεζικός χάρτης στην Κύπρο έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία, υπενθυμίζοντας πως τέσσερις τράπεζες έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα της χώρας με ανακατατάξεις και στα μετοχικά κεφάλαια εκείνων των τραπεζών που έμειναν στην εγχώρια αγορά.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ενδογενές, με επικέντρωση στην εγχώρια αγορά και με το μέγεθος του ως προς το ΑΕΠ της χώρας να βρίσκεται στον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί εξαγορές και συγχωνεύσεις ένδειξη ενός υγιούς τομέα και λειτουργίας των κανόνων της ελεύθερης αγοράς” είπε. Πρόσθεσε ότι διαρθρωτικές  αλλαγές, είτε μέσω εξαγορών είτε μέσω τεχνολογικής αναβάθμισης, αναμένεται να συμβάλουν στη ενίσχυση του ανταγωνισμού και στην βελτίωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τους καταναλωτές στην Κύπρο.

Για τις τραπεζικές συγχωνεύσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στα επιτόκια. «Όπως οι τράπεζες στηρίχτηκαν από την κυπριακή επιχειρηματικότητα και κοινωνία, πρέπει τώρα να δώσουν πίσω και να στηρίξουν με τη σειρά τους την κυπριακή κοινωνία και επιχειρηματικότητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τάσεις συγχώνευσης τραπεζών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι το ΚΕΒΕ είναι υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά εναντίον των ολιγοπωλίων, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς, όπως ο τραπεζικός, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης νέων τραπεζών από το εξωτερικό για αύξηση του ανταγωνισμού.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης, σημείωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούν σε περιβάλλον με το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, με την τρίτη χαμηλότερη βαθμολογία διαφάνειας στην Ευρώπη και με τον λιγότερο ανταγωνισμό, καθώς έχουν «αφαιρεθεί» τέσσερις μεγάλες τράπεζες την τελευταία δεκαετία: Λαϊκή, FBME, Συνεργατισμός και RCB. Όσον αφορά τη συγκέντρωση της αγοράς, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει τη 2η πιο συγκεντρωμένη αγορά στην Ευρώπη, μετά την Ελλάδα και με τις δύο πράξεις που φαίνεται να είναι σε εξέλιξη αναμένεται το ποσοστό συγκέντρωσης να αυξηθεί περαιτέρω, ξεπερνώντας και την Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Κρονίδης, ανώτερος διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, σημείωσε ότι οι τράπεζες απορροφούν μέρος του κόστους αύξησης επιτοκίων, είτε με τη μορφή επιστροφής σε μετρητά, ή με κλείδωμα του επιτοκίου αναφοράς.

«Έχουμε εθιστεί στα χαμηλά επιτόκια και τώρα που επιστρέφουμε σε ένα είδος κανονικότητας μάς κακοφαίνεται», είπε με τη σειρά του ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης.

Τα τραπεζικά ιδρύματα αναμένεται να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών και καταθετών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Φραγκούδης, διευθυντής του Τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης της ΟΕΒ.