Μπάχαλο προκλήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναφορικά με τα έργα για την κατασκευή 600 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε σύγχυση με όσα κατέθεσαν λειτουργοί των εμπλεκόμενων υπουργείων, με αποτέλεσμα τα μέλη της Επιτροπής να αποφασίσουν όπως σε προσεχή συνεδρίαση κληθούν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών για να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το θέμα.

Το ζητούμενο, όπως το έθεσαν ο Δήμος Λεμεσού, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) και βουλευτές όλων των κομμάτων, είναι να προχωρήσει το έργο προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν στέγη, μέσω ενός σχεδίου κυρίως υπό μορφή χαμηλού ενοικίου.

Ένα από τα θέματα που έχουν εγερθεί ήταν κατά πόσο η συμφωνία μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού έχει υποβληθεί στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων ανέφεραν ότι δεν την έχουν υπόψη τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΚΟΑΓ ανέφερε ότι έχει αποσταλεί τρεις φορές η εν λόγω συμφωνία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Παρεμβαίνοντας, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι και ο δήμος έχει αποστείλει τη συμφωνία στο Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην παρουσία του τέως Υπουργού Εσωτερικών!

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι κατά πόσο η εν λόγω συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της νέας στεγαστικής πολιτικής, την οποία αναμένεται να εξαγγείλει προσεχώς η κυβέρνηση. Μετά από συζήτηση διαπιστώθηκε ότι πράγματι στην πρόταση που στάληκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προς το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου που αποτελείται από 138 συνολικά διαμερίσματα.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν επιτακτικά όπως το εν λόγω έργο συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς για το 2024, ώστε να εκταμιευτεί κονδύλι €4 εκατ. για έναρξη εργασιών. Σε περίπτωση που το κράτος δεν αναλάβει την ευθύνη να στηρίξει την υλοποίηση του έργου, πρόθεση της Επιτροπής είναι να προχωρήσει με οριζόντια μετακίνηση του ποσού στον προϋπολογισμό, παρά το ότι είναι εν γνώσει της πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.