Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας τέθηκε εκ νέου το θέμα της δημιουργίας Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο.

Κατά τη σημερινή συνεδρία λέχθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, ενώ αναφέρθηκε πως η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα Επιτροπή από εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας, Οικονομικών και του Υφυπουργείου Καινοτομίας μελετούν τρόπους, ώστε να μπορέσουν να επαναπροκηρύξουν το έργο.

Μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής τόνισαν μετά τη συνεδρία την αναγκαιότητα δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου, για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς όπως είπαν στους οποίους η Κύπρος υστερεί σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται συζητήσεις για δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στην περιοχή Πεντακώμου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, κάλεσε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία να συντονιστούν, να βγουν σε προσφορές και να δεχτούν προτάσεις και προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των δικών τους δυνατοτήτων ή στη βάση των δυνατοτήτων της αγοράς.

Ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω, σημειώνοντας ότι κατά τη συνεδρία δόθηκε ένα χρονοδιάγραμμα.

«Θεωρούμε ότι δεν μπορεί η Κύπρος να μην έχει δικό της Τεχνολογικό Πάρκο, ενώ οι λοιπές άλλες χώρες διαθέτουν και να λειτουργούν Τεχνολογικά Πάρκα, δίνοντας έδρα και έδαφος σε καινοτόμες επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε πως το κόμμα του τονίζει για μια ακόμα φορά το πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, «τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση έχει ειλικρινή πρόθεση αυτή τη φορά, να προχωρήσει επιτέλους με αυτό το τόσο σημαντικό έργο».

Ανέφερε πως οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει όπως το Πάρκο αυτό δημιουργηθεί στην Επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου, όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμασθεί και ο σχετικός σχεδιασμός, για να σημειώσει πως «η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Πάρκου στο Πεντάκωμο, απόφαση η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε στις 29/7/2015, μετά τις έντονες αντιδράσεις των Βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού».

Συνέχισε λέγοντας πως «στις 29/3/2016 απηύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης περιβάλλοντος και των υδάτων», συμπληρώνοντας ότι δεκαέξι  σοβαρές και διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, είχαν τότε ενδιαφερθεί».

«Ακολούθησαν παρατάσεις στην υποβολή των προσφορών, λόγω μη επίδειξης ενδιαφέροντος, υποβολής μίας μόνο προσφοράς η οποία απορρίφθηκε από το Υπουργείο και στη συνέχεια επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στις 11/5/2017, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 3/7/2017, χωρίς δυστυχώς να υποβληθεί καμία προσφορά, λόγω των όρων της προσφοράς, τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να αλλάξει», είπε ο κ. Κώστα.

Είπε, επίσης, ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση ακύρωσε το έργο, αφαιρώντας από τους προϋπολογισμούς του κράτους το κονδύλι για τη δημιουργία υποδομών μέχρι το χώρο του Πάρκου, για να σημειώσει ότι «από τότε μέχρι σήμερα, τόσο εμείς ως κόμμα αλλά και άλλα κόμματα όσο και το ΕΒΕ Λεμεσού, καλούμε την Κυβέρνηση, να μελετήσει κίνητρα προσέλκυσης σοβαρών, αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματώσει σε μια νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο και να αλλάξει τη θέση της για ακύρωση του έργου».

«Τίποτε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Διερωτόμαστε αν και για αυτό το σοβαρό θέμα, για το οποίο η κυβέρνηση βρήκε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τον οποίο πέταξε στα σκουπίδια, δεν θέλει να προχωρήσει λόγω σκοπιμοτήτων, ίσως και συμφερόντων», κατέληξε.