Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τα οποία περιλαμβάνονται στα 14 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η Κύπρος για να λάβει τη δεύτερη δόση, ύψους €85 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου  Παύλου Ιωάννου, διαμορφώθηκαν νέα κείμενα των επίμαχων νομοσχέδιων, τα οποία θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με στόχο να αποτραπεί η έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία περιορίζεται η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στη βάση δεδομένων Άρτεμις και στη βάση του Κτηματολογίου, για να λάβουν πληροφορίες για τους εγγυητές, τους παρόχους εξασφαλίσεων και τα συνδεδεμένα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από τα αναθεωρημένα κείμενα που θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στους βουλευτές θα αφαιρεθούν οι πάροχοι εξασφάλισης και τα συνδεδεμένα πρόσωπα από τον έλεγχο των δεδομένων τους από τους διαχειριστές δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Επίσης, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει πώς θα υπάρξει προστασία των εγγυητών, ωστόσο εναπομένει η διατύπωση των περιορισμών σε σχέση με τον έλεγχο που θα γίνεται. Δηλαδή, προσπαθούν να βρουν τρόπο σε ποιο βαθμό θα ελέγχονται τα περιουσιακά στοιχεία και τα δεδομένα των εγγυητών. Απώτερος στόχος του υπουργείου και του Επιτρόπου είναι με τα αναθεωρημένα κείμενα να επιτευχθεί συναίνεση και να εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά τους διαχειριστές δανείων δεν γίνεται καμία αναφορά για τους παρόχους εξασφάλισης, τα συνδεδεμένα πρόσωπα και τους εγγυητές και για αυτό τον λόγο το Υπουργείο Οικονομικών έχει συναινέσει με την αφαίρεση των δύο πρώτων ομάδων. Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα αναθεωρημένα κείμενα να περιληφθεί ο ορισμός του «διαχειριστή δανείων» και ο τρόπος που θα δραστηριοποιείται, όπως αποτυπώνονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Με δηλώσεις του στον «Φ», ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ανέφερε πως η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους δανειολήπτες, καθώς προνοεί τροποποιήσεις άλλων οδηγιών, οι οποίες θα προσδώσουν  εντονότερη βαρύτητα σε σημαντικές πρόνοιες του κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Όσον αφορά την πλευρά των κομμάτων, μόλις οι βουλευτές παραλάβουν τα αναθεωρημένα κείμενα θα μελετήσουν για να διαπιστώσουν κατά πόσο περιλήφθηκαν οι απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες για τους εγγυητές. Όπως μας λέχθηκε, για να συναινέσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί πως θα ενεργοποιούνται όλες οι νομοθεσίες που αφορούν τους εγγυητές και στη συνέχεια γίνεται κάποιος έλεγχος, δηλαδή δεν θα υπάρχει κατάχρηση από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των κομμάτων. Πάντως, μικρά είναι τα περιθώρια που έχουν τα κόμματα για να προχωρήσουν σε αλλαγές. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως, σε περίπτωση αλλαγής της φιλοσοφίας των νομοσχεδίων, ενδεχομένως να μην τα αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία για να συναινέσει στην παραχώρηση των €85 εκατ. θα ζητήσει να υπάρξουν οι απαιτούμενες αλλαγές.