«Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», ήταν η απάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε ερώτηση για το θέμα των κυβερνητικών συντάξεων που ήγειραν κόμματα και χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του βρίσκονται στο μέσω μιας επτάμηνης καταιγίδας.  

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε και για το θέμα του Αρχηγού Αστυνομίας και είπε ότι, «Δεν υπάρχει οτιδήποτε, άρα το θέμα να θεωρείται λήξαν στην παρούσα φάση», ως να μην αντιλαμβανόταν ότι από τα επεισόδια της Χλώρακας (28.08.2023) και το ολονύχτιο πογκρόμ της Λεμεσού (01.09.2023) η κυβέρνηση, η αρμόδια υπουργός και κυρίως ο Αρχηγός Αστυνομίας, έμειναν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. Πολύ χειρότερα δε που, φεύγοντας ο Πρόεδρος στο εξωτερικό, η υπουργός δημόσιας τάξης, δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού. Να θεωρήσετε το θέμα κλειστό, το ζήτημα είναι λήξαν». Από αυτό συνάγεται ότι ο Αρχηγός ενήργησε κατόπιν οδηγιών του Πρόεδρου και γι’ αυτό δεν θα απολυθεί. Αυτό, ακόμα και ως επικοινωνιακή διαχείριση είναι άθλια και υποτιμά σκαιώς τη νοημοσύνη των πολιτών.

Το ίδιο συμβαίνει και με την έσχατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διευθέτηση της θαλάσσιας διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά τη δήλωση Φιντάν, κατά την οποία ο Θεόδωρος Γκότσης υπέδειξε ακόμη πως μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μπορεί να μην υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά δεν αμφισβητεί η μια χώρα ότι η άλλη υφίσταται ως κράτος. Το ΥΠΕΞ στη Λευκωσία δεν έχει αντιληφθεί ότι, όπως εξηγεί στον «Φ» ο καθηγητής Γαβριήλ Χαρίτος, «τώρα όμως, που ο Λίβανος πρόκειται να οριοθετήσει την θαλάσσιά του ζώνη με ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει διπλωματικά (Ισραήλ), το αίτημα της ΚΔ για μία ξεκάθαρη λιβανική στάση όχι μόνο δεν ικανοποιείται – αλλά δημιουργεί παρεπόμενους προβληματισμούς, τους οποίους η Λευκωσία καλείται να αντιμετωπίσει». Και ναι, ο Λίβανος αμφισβητεί έντονα ότι το Ισραήλ υφίσταται ως κράτος… Ποιος θα παραιτηθεί στο ΥΠΕΞ, ο κ. Γκότσης ή ο κ. Κόμπος; Όντως υπάρχει μια θολούρα σε όλα παρά τις διαβεβαιώσεις Χριστοδουλίδη ότι «δεν υπάρχει τίποτα, καμία θολούρα».

Στο επικοινωνιακό μοντέλο διακυβέρνησης που αρχικά προοιωνιζόταν εντυπωσιακό, το λάθος φάνηκε από την εκκίνηση. Στο Υπουργικό δεν υπήρξε η προαγγελθείσα ίση εκπροσώπηση ανδρών-γυναικών ενώ ο ΠτΔ θα έπρεπε να γνώριζε ότι Κανάρη και Γιαννάκη είναι όπως το νερό με το λάδι. Επίσης είχε διακηρύξει ότι δεν θα διόριζε πρωτοκλασάτους κομμάτων, ούτε πρώην υπουργούς. Έτσι Μ. Κεραυνός, Κ. Ιωάννου και Μ. Γιωργάλλας μπήκαν στο σχήμα από θέση offside.  Τοιουτοτρόπως οι πομπώδεις επικοινωνιακές προαγγελίες παρουσίασαν μεγάλες ρωγμές που δημιούργησαν πολιτικό μουρμουρητό και απώλειες στις προσδοκίες ακόμα και εκείνων που δεν ψήφισαν Χριστοδουλίδη.  Ύστερα προέκυψε, ο διορισμός-γκάφα του Μιχάλη Μιχαήλ στην ΕΔΥ, ο οποίος αποδείχθηκε από την πρώτη μέρα ότι δεν είχε τα απαιτούμενα προσόντα κι έφυγε αυθημερόν.  

Στο Προεδρικό συνεχίστηκαν οι γκάφες στο κεφάλαιο Δόξα Κωμοδρόμου, η οποία διορίστηκε την 1.03.2023 Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, ωστόσο στις 30.03.2023 «ξεδιορίστηκε»  για να μπορεί και να διατηρήσει τη θέση της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έμεινε εκεί με καθεστώς απόσπασης για να αποφύγει, λέει ο ΠτΔ, τον πολιτικό της διορισμό.  Στην αργκό αυτό περιγράφεται ως «πιστόλες με τα ράμματα».  Άδοντας, το άσμα «όλη δόξα όλη η χάρη», η Δόξα Κωμοδρόμου κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ, γράφοντας υπερωρίες καθώς πήγαινε σε εθνικά μνημόσυνα, επίσημες εκδηλώσεις και δοξολογίες. Τις υπερωρίες υπέγραφε ο Κυβ. Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, που όταν προέκυψε το σκάνδαλο είπε περίπου ότι «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», αντιγράφοντας τον ΠτΔ ο οποίος αφήνει τα ζητήματα να εκκρεμούν και ας κουρεύονται όλοι.

Όλοι τούτοι δεν ενδιαφέρονται για όσα καίνε τις τσέπες του κοσμάκη, για τούτο ο Μάκης Κεραυνός, διακήρυξε ότι η οριζόντια επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών. Τελεία και παύλα!  Όλα αυτά μαζεμένα είναι κάτι λιγότερο από 14 εκατ. το μήνα… Λες και την είχαμε καλεσμένη, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2023, καλεί την Κύπρο να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την πρόληψη της διαφθοράς σε άτομα με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα και σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Κυπριακής Αστυνομίας! Για την ανασύνταξη τούτου του κράτους-σούργελου, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου, από 12 λειτουργούς από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Πική. Δεν θέλω να επιμείνω στην επωδό ότι η κάθε κυβέρνηση βολεύει τους δικούς της αλλά αν το μοντέλο είναι, αυτό που ως τώρα ακολουθείται, δηλαδή «πιστόλες με τα ράμματα», και που ως σαφώς ακολουθείται και στο Κυπριακό, τότε ζήτω που καήκαμε.  Το ότι ζούμε σε εποχή παραλογισμού, με το πολιτικό παιγνίδι να παίζεται βασικά σαν επικοινωνία και όχι σαν ουσία του καπιταλισμού, είναι γεγονός αναντίλεκτο. Τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται στις ζωές μας σήμερα, με έκαναν να αρχίσω να το ψάχνω. Σύμφωνα λοιπόν με τον διάσημο σλοβένο στοχαστή Σλάβοϊ Ζίζεκ, «στον καπιταλισμό συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό που θα αλλάξει εντελώς το πρόσωπό του. Η υπόθεσή μου είναι ότι το μέλλον θα μοιάζει με το παρόν της Ινδίας, με μια αχαλίνωτη οικονομία της αγοράς, με μια δημοκρατία που θα έχει απωλέσει κάθε άλλο πέρα από τα καθαρά τυπικά στοιχεία, και με έναν επιθετικό κρατικό εθνικισμό». Η Αριστερά θα μπορούσε να αποτρέψει το εν λόγω σενάριο «επανεφευρίσκοντας τον φιλελευθερισμό, δημιουργώντας ένα μοντέλο που θα της επέτρεπε να κερδίσει την εξουσία χωρίς να καταστρέψει την οικονομία, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν», λέει ο Ζίζεκ!

[email protected]