Με δημόσια παρέμβασή του, μέσω εκτενούς άρθρου, ο ιδρυτής, πρώτος πρόεδρος και τώρα ισόβιος επίτιμος πρόεδρος της Hermes Airports, Νίκος Κ. Σιακόλας, εκφράζει την άποψη ότι η συμφωνία παροχής κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, η οποία εφαρμόζεται τον τελευταίο χρόνο από την Κυβέρνηση και τη Hermes Airports, έχει αποδειχθεί ότι επέφερε για την Κύπρο πολλαπλά οφέλη «αφού προσελκύσαμε μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από την παραδοσιακή αγορά της Αγγλίας, αλλά κυρίως από άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, σκανδιναβικές χώρες, Ισραήλ και Πολωνία».

Κατά τον κ. Σιακόλα, «τα κίνητρα ώθησαν τις εταιρείες να προσθέσουν καινούργια απευθείας δρομολόγια από νέους προορισμούς, με τους οποίους η Κύπρος δεν είχε απ’ ευθείας συνδέσεις – πτήσεις προηγουμένως. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθούν οι σημαντικές απώλειες που είχαμε στον τουρισμό μας από Ρωσία και Ουκρανία, εξαιτίας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν.

Με βάση τα στοιχεία της Hermes, στους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 30%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, κατά την οποία δεν ίσχυαν τα κίνητρα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμιά μας θα ξεπεράσει την ιστορική επίδοση που είχε σημειωθεί το 2019, που ήταν 11,3 εκατ. επιβάτες, απευχόμενοι οποιοδήποτε απρόσμενο συμβάν. Κι αυτό, παρόλο ότι μάς ανταγωνίζεται το αεροδρόμιο της Τύμπου, που λειτουργεί παράνομα στα κατεχόμενα και είχε το 2022 περίπου 2,4 εκατ. επιβάτες, το 2019 4 εκατ. και το 2023 αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του 2019.

Δεν πρέπει, βέβαια, να μην υπολογιστούν και τα έμμεσα οφέλη που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του αυξημένου τουριστικού ρεύματος για ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, διάθεση αγαθών, υπηρεσιών και γενικά του εμπορίου για εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σιακόλας επισημαίνει ότι «με βάση τη συμφωνία αυτή, η Hermes καταβάλλει από τα εισοδήματά της ποσό που καλύπτει το 51% της συνολικής δαπάνης που απαιτείται για την παροχή των κινήτρων και που ενδεχομένως να φθάσει τα €45-€50 εκατ. περίπου ετησίως, η δε Κυβέρνηση το υπόλοιπο 49%.

Αυτό το ποσό η Κυβέρνηση δεν το καταβάλλει αφαιρώντας χρήματα από τα δημόσια ταμεία, αλλά εισπράττοντας ένα μικρότερο ποσό από το 33% του συνολικού κύκλου εισοδημάτων της Hermes από τα αεροδρόμια, το οποίο επιστρέφεται στο κράτος, όπως προνοεί η συμφωνία παραχώρησης. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι και η σημερινή Κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει αυτή τη συμφωνία και συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική παροχής κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, πράγμα το οποίο είναι πολύ επωφελές για την οικονομία του τόπου.

Να σημειωθεί» καταλήγει ο κ. Σιακόλας, «ότι τα δύο αεροδρόμια δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με δαπάνη που περίπου θα ξεπεράσει τα €900 εκατ., χωρίς το κράτος να προβεί σε οποιαδήποτε δική του δαπάνη. Η Κυβέρνηση έχει επιπλέον εισπράξει μέχρι σήμερα από την Hermes γύρω στα €600 εκατ. και θα συνεχίσει να εισπράττει μέχρι το 2031 33% από τα εισοδήματα της διαχειρίστριας εταιρείας».