Λιγότερη ταλαιπωρία και αναμονή όσον αφορά την καταβολή του επιδόματος ασθενείας αναμένεται για όσους θα υποβάλλουν από σήμερα αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα, οι οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να γίνονται ηλεκτρονικά και μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γίνονται δοκιμές και έλεγχοι νέου συστήματος από τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της εταιρείας που ανέλαβε την εγκατάστασή του με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες βράδυ. Πάντως, σε περίπτωση που προκύψει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην εφαρμογή από σήμερα του αυτοματοποιημένου συστήματος υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, αυτό αναμένεται να γίνει αύριο ή τα αμέσως επόμενα 24ωρα και όχι αργότερα από το τέλος της εβδομάδας. Στόχος, όπως πληροφορούμαστε, είναι ο εν λόγω ηλεκτρονικός σύνδεσμος να δοθεί στη διάθεση του κοινού από σήμερα, τον οποίο θα μπορεί να επισκέπτεται οιοσδήποτε μέσω της ιστοσελίδας των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιέσεις για επίδομα ασθενείας στους άνω των 63 

Απώτερος στόχος της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το επίδομα ασθενείας είναι να εκλείψουν οι καθυστερήσεις που σήμερα παρατηρούνται στην καταβολή του επιδόματος, οι αναπάντητες τηλεφωνικές κλήσεις στο υπουργείο Εργασίας και η ταλαιπωρία του κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ημερομηνία εξέτασης διαφόρων επιδομάτων του ΤΚΑ, για το επίδομα ασθενείας εξετάζονται οι παραληφθείσες αιτήσεις μέχρι 25/10/2021! Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για το επίδομα ασθενείας έχουν εκτοξευθεί στο τέλος του περασμένου χρόνου με τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που χρεώνονται στην παραλλαγή «Όμικρον», με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να ανέρχονται σε χιλιάδες κάθε εβδομάδα. Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις δεν αναμένεται να επιλυθεί με τα όσα προωθούνται και αναμένεται να τεθούν από σήμερα σε ισχύ, ωστόσο η διαδικτυακή υποβολή αιτήσεων και η ηλεκτρική επεξεργασία τους αναμένεται να το ανακόψει. Συγκεκριμένα, από τούδε και στο εξής το επίδομα ασθενείας εφόσον η αίτηση θα υποβάλλεται διαδικτυακά θα καταβάλλεται χωρίς καθυστέρηση, όπως καταβάλλονται και τα διάφορα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας που εφαρμόστηκαν με τα ειδικά σχέδια στήριξης για περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία και με το υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων να διευρυνθεί και να συνεχιστεί και για άλλα επιδόματα του ΤΚΑ. Κατά προτεραιότητα διαδικτυακά θα υποβάλλονται το επόμενο διάστημα και οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, θεσμοθετημένη σύνταξη, σύνταξη χηρείας και επίδομα μητρότητας και πατρότητας. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του χρόνου.