Με χθεσινή μακροσκελή της ανακοίνωση, η Ελεγκτική Υπηρεσία στέλνει προς πολλούς παραλήπτες το μήνυμα πως δεν θα συναινέσει σε αποφάσεις που θα βλάψουν το δημόσιο συμφέρον αναφορικά με το τερματικό επαναεριοποίησης στο Βασιλικό, δεν θα συμβάλει στην επιτυχία της προσπάθειας που καταβάλλεται για εκβιασμό του κράτους από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα και επίσης ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί να της ζητηθούν και τα ρέστα από την κυβέρνηση, από τη στιγμή που η Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει από τα τέλη του 2019 ότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία επιλογής της κοινοπραξίας για το έργο στο Βασιλικό και η κυβέρνηση δεν την έλαβε υπόψη.

Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκδόθηκε προς σχολιασμό σαββατιάτικου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης», μέσα από το οποίο σχηματοποιήθηκε το δίλημμα «Είτε πληρώνουμε τα 25 εκ. ευρώ στους Κινέζους, ως επιπλέον ποσό για αύξηση στις πρώτες ύλες, και προχωρεί το έργο στο Βασιλικό με ετήσιο όφελος 1,5 δισ. ευρώ (σ.σ. ποσό που αμφισβητείται από πολλούς), είτε αρχίζουμε από την αρχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ωστόσο, η Ελεγκτική Υπηρεσία στέλνει μέσω της ανακοίνωσης σαφή μηνύματα κυρίως προς την κυβέρνηση, την ώρα που αυτή ετοιμάζεται να αποταθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και να ζητήσει την ουσιαστική τροποποίηση του συμβολαίου, με τρόπο ώστε να επιτραπεί η αύξηση (κατά 25 εκατ. λένε οι πληροφορίες) της αποζημίωσης που θα λάβει η κοινοπραξία ώστε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τα έργα. Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση πρόθυμη να μην αξιοποιήσει, τουλάχιστο όχι σε αυτή τη φάση, ρήτρα στο συμβόλαιο που της επιτρέπει να διεκδικήσει από την κοινοπραξία αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων για την πολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση φέρεται να προβάλλει ως αναγκαιότητα την αποδοχή κάποιων από τις απαιτήσεις της κοινοπραξίας, οικονομικών και άλλων, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησής της, κάτι που θα ανέβαλλε για άλλη μια φορά την εισαγωγή φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή.

Δεν μπορεί να εκβιάζεται το κράτος

Επί αυτής της πτυχής, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «εάν η κοινοπραξία δεν συμφωνεί, το συμβόλαιο προβλέπει διαιτησία για επίλυση της διαφοράς και όχι τερματισμό. Αν για παράδειγμα η κοινοπραξία θεωρεί ότι δικαιούται Χ ποσό, λόγω αυξήσεων υλικών και αυτό, εάν δεν το δικαιούται, δεν της δοθεί, οφείλει να συμπληρώσει το έργο και να προσφύγει στη διαιτησία. Τυχόν εγκατάλειψη του έργου, πέραν των οικονομικών αξιώσεων της Δημοκρατίας, συνεπάγεται αυτόματα μαυροπινακισμό της κοινοπραξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διακυβεύεται διεθνώς το όνομα της κοινοπραξίας και των συνιστωσών εταιρειών. Σε καμία περίπτωση», προστίθεται, «η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να συμφωνήσει με την καταβολή οποιουδήποτε ποσού χωρίς να δικαιολογείται, με μόνο επιχείρημα ότι, αν το ποσό δεν δοθεί, ο ανάδοχος θα εγκαταλείψει το έργο και θα υπάρξει χάος. Κατ’ εμάς, κανένα κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται, ούτε και να φαίνεται ότι ενεργεί υπό το καθεστώς απειλής».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία ενημερώνει πως «οι πάντοτε τεκμηριωμένες θέσεις της θα κατατεθούν τόσο στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, εφόσον υποβληθεί σε αυτή σχετική έκθεση/εισήγηση, όσο και προς την ίδια τη ΔΕΦΑ και το υπουργείο, όταν λάβουμε τα πλήρη στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Σημειώνουμε πάντως» καταλήγει με μια τεράστια αιχμή η ανακοίνωση, «ότι, 16 μήνες μετά την έναρξη του έργου, που έχει συνολική διάρκεια 24 μήνες, ακόμη αυτό βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και δεν έχει γίνει επί τόπου η παραμικρή εργασία»…

Σας τα λέγαμε και κάνατε του κεφαλιού σας…

Μεγάλο μέρος της ανακοίνωσης της Ελεγκτικής αναλώνεται στην υπενθύμιση όσων προηγήθηκαν της αποδοχής της προσφοράς της κοινοπραξίας από τη ΔΕΦΑ. Θυμίζει, συγκεκριμένα, πως είχε προειδοποιήσει, από τα τέλη του 2019, ότι μέσω της διαδικασίας προκήρυξης και αξιολόγησης των προσφορών:

  • «Δεν αναπτύχθηκε ανταγωνισμός και οι όροι οδήγησαν σε ένα μόνο προσφοροδότη.
  • Η δήθεν επιτυχούσα κοινοπραξία, που ήταν και ο μοναδικός «έγκυρος» δηλαδή προσφοροδότης, στην πράξη δεν συγκέντρωσε την καθορισθείσα ελάχιστη βαθμολογία για την τεχνική ικανότητα της, αλλά με μαθηματικά λάθη και παράτυπες στρογγυλοποιήσεις η προσφορά της κρίθηκε από την ΔΕΦΑ ως αποδεκτή.
  • Από τις βασικές συνιστώσες εταιρείες της Κοινοπραξίας, η μία είχε εναντίον της καταδικαστική απόφαση, ενώ η ΔΕΦΑ δεν το εντόπισε. Ωστόσο, όταν εμείς το υποδείξαμε, η ΔΕΦΑ αποφάσισε ότι δήθεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε κατακύρωση του διαγωνισμού στα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας, ενώ η απόφαση για αποκλεισμό της εταιρείας θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε αποκλεισμό ολόκληρης της Κοινοπραξίας.
  • Εταιρεία η οποία είχε υποδειχθεί από την κοινοπραξία ως ο Παροχέας Τεχνογνωσίας/Εμπειρίας στον τομέα της Λειτουργίας και Συντήρησης των υποδομών του τερματικού FSRU, παρουσίασε έργα ως τεκμήριο δικής της εμπειρίας, τα οποία δεν τεκμηριωνόταν ότι ήταν όντως δικά της.
  • Παρά τα πιο πάνω, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και στις 13.12.2019 η ΔΕΦΑ υπέγραψε τη σύμβαση με την κοινοπραξία».