Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρίστος Κληρίδης και Μιχάλης Βορκάς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην αρένα του «Φ», με επίκεντρο τη σωρεία κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στη Ρωσία και σε ευρύτερα ρωσικά συμφέροντα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι οποίες επηρέασαν και επηρεάζουν δραστικά και τον δικηγορικό κόσμο στην Κύπρο.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου οι δικηγόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους για την επόμενη τριετία. Στις εκλογές κατεβαίνουν δύο σχηματισμοί, αυτός του Μιχάλη Βορκά, μέχρι πρότινος προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και αυτός του νυν προέδρου, από τον Οκτώβρη του 2020, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη.

Ζητήσαμε από τους δύο υποψήφιους να σχολιάσουν και να αναλύσουν τη διαχείριση και τις ανατροπές που έφεραν στον δικηγορικό κλάδο της Κύπρου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά κυρίως οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν και επηρέασαν άμεσα τις επαγγελματικές δραστηριότητες μεγάλου αριθμού δικηγορικών εταιρειών στην Κύπρο.

Κινηθήκαμε τάχιστα και αποτελεσματικά

Χρίστος Κληρίδης

Κυρώσεις επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε μόνο ένα κυπριακό δικηγορικό γραφείο και αυτό έχει πλέον τερματίσει τη λειτουργία του, τόνισε ο νυν πρόεδρος του ΠΔΣ Χρίστος Κληρίδης.

Πρόσθεσε πως κανείς δεν μίλησε θετικά για τους περίπου 4.500 δικηγόρους και τις περίπου 841 ΔΕΠΕ και 1.327 ΕΠΔΥ δικηγορικές εταιρείες, που εδώ και ενάμιση χρόνο προσαρμόστηκαν με κόπο και κόστος σε μια τεράστια επιχειρηματική και επαγγελματική πρόκληση που επηρέασε το παγκόσμιο. Τόνισε, επίσης, πως για δεκαετίες η Κύπρος καθιερώθηκε ως ένας ζωντανός επιχειρηματικός κόμβος, με στενή διασύνδεση με τη Ρωσία και πως οι δικηγόροι συνέδραμαν επαγγελματικά παρέχοντας υπηρεσίες, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα, με κάθε εθνικότητας εύπορο επενδυτή.

Τα οικονομικά οφέλη για την χώρα, έμμεσα και άμεσα, ήταν τεράστια, σημειώνει ο κ. Κληρίδης αλλά στην Κύπρο επιμένουμε να αμαυρώνουμε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο, κάτι που δεν γίνεται σε άλλες χώρες. Διαβεβαίωσε δε, ότι οι δικηγόροι στην Κύπρο διακρίνονται για την επιστημονική και επαγγελματική τους κατάρτιση και την πλούσια επαγγελματική εμπειρία τους.

Υπενθύμισε ακόμα ότι «εκδώσαμε οδηγία για τις κυρώσεις από τον Μάρτη του 2022, καθοδηγώντας τα μέλη μας συνεχώς. Τα ζητήματα αυτά των κυρώσεων ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και αρμόδιο σώμα να τα ερμηνεύσει είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχουμε αποστείλει αριθμό ερωτημάτων, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Ήμασταν και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς και συνεργαζόμαστε ώστε η χώρα να τύχει της σωστής εποπτείας. Έχουμε πάρει τα εύσημα ως επόπτες για τις άμεσες και επαρκείς ενέργειές μας».

Επιπλέον, ο νυν πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε πως σύσσωμη η νομική κοινότητα έλαβε μέτρα που έχουν επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της, άλλαξαν τα επιχειρησιακά της πλάνα, και έπληξαν δυσμενώς την κερδοφορία των γραφείων, με όλες τις αυτονόητες συνέπειες.

Διαφοροποίηση επί κάποιων διαδικασιών

Μιχάλης Βορκάς

Στον αντίποδα, ο έτερος υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, Μιχάλης Βορκάς, υποδεικνύει πως ο Σύλλογος, ως εποπτική αρχή, οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού Νόμου 188(1)/2007.

Τόνισε, επίσης, πως κατά την τελευταία τριετία θεωρεί πως έγιναν μεν προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως με τρόπο και διαδικασίες που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές, μέσα από μία άλλη διαδικαστική και ουσιαστική προσέγγιση.

Σημείωσε πως έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί και διαφωνήσει με αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα, με πρώτιστη τη δημόσια διαφοροποίηση που σχετίζεται με τον λανθασμένο επικοινωνιακό τρόπο προσέγγισης, από μέρους του  Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μας ανέφερε πως «οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στο τι μεταφέρουμε προς τα έξω και να αφουγκραζόμαστε τις συνέπειες των όσων λέμε στον δικηγορικό κόσμο που εκπροσωπούμε, αλλά και στο κυπριακό κράτος και την οικονομία του τόπου μας γενικότερα».

Πρόσθεσε πως μέλημά του, εφόσον εκλεγεί, θα είναι η αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων που πλήττουν το κράτος και την αξιοπιστία του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και των μελών του.

Διαφωνούν και στον βαθμό επηρεασμού του κλάδου

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στον Φιλελεύθερο πως δεν έχουν επηρεαστεί όλοι οι δικηγόροι από τα όσα έγιναν σχετικά με τις κυρώσεις σε Ρώσους, παρά μόνο όσοι είχαν πελάτες σχετιζόμενους με τον ρωσικό παράγοντα, κάτι που δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, επισήμανε.

Σημείωσε όμως πως η μεγαλύτερη αντιξοότητα για τον κλάδο υπηρεσιών απορρέει από τις τράπεζες, που έχουν προχωρήσει σε πολύ αυστηρό βαθμό συμμόρφωσης, κλείνοντας την πόρτα ακόμα και σε καθόλα νόμιμους επενδυτές.

Ανέφερε πως ένας αριθμός δικηγορικών γραφείων έχει επηρεαστεί αλλά δεν θεωρεί  ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων επηρεάστηκε άμεσα. Πρόσθεσε πως πιθανότατα επηρεάστηκαν έμμεσα από τις επιπτώσεις του πολέμου αλλά ο αριθμός των γραφείων που είχε τέτοια πελατεία, από το σύνολο των 4.500 δικηγόρων, είναι σχετικά μικρός.

Τέλος, ανέφερε πως εκείνο για το οποίο προσπαθεί ο δικηγορικός σύλλογος να πετύχει και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, είναι να επαυξήσει, όπου μπορεί, τη δικηγορική ύλη, υπό την καλή έννοια του όρου και όχι συντεχνιακά.

 Ο κ. Βορκάς από την πλευρά του ανέφερε πως, δυστυχώς, οι συνέπειες του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας δεν άφησαν αλώβητο τον δικηγορικό κλάδο. Σημείωσε ότι για πάρα πολλά χρόνια η Κύπρος αποτελούσε ένα από τα κυριότερα επενδυτικά και επιχειρηματικά κέντρα για πολίτες και των δύο χωρών, κάτι που είχε συμβεί μέσω αγαστής και αξιέπαινης συνεργασίας κυρίως του κράτους, των δικηγόρων και των λογιστών. Επίσης, δεν συμφωνεί με τον ανθυποψήφιο του πως η δικηγορική ύλη έχει αυξηθεί τόσο ώστε να καλύψει το κενό που άφησαν οι Ρώσοι.

Τέλος, ανέφερε πως η οποιαδήποτε συνεργασία με Ρώσους επιχειρηματίες που κατοικοεδρεύουν στη Ρωσία επιφέρει αυστηρές κυρώσεις, που καταλήγουν καταστροφικές για τους παραβάτες.