Τριάντα πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους εννέα νεαροί Γερμανοί, συνελήφθησαν στην Τουρκία σε εκδήλωση όπου καταδικάστηκαν δημόσια οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία, κατήγγειλε στέλεχος του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του τουρκικού Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς (YSP), τόνισε η Γερμανίδα βουλεύτρια Γκιοκάι Άκμπουλουτ μέσω X (του πρώην Twitter).

Στην εκδήλωση επικρίθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Ροζάβα, όπως είναι γνωστή η περιοχή υπό τον έλεγχο κούρδων αυτονομιστών στη βόρεια Συρία, εξήγησε η κυρία Άκμπουλουτ.

Το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), κουρδική παράταξη που συνδέεται με το YSP, επιβεβαίωσε τις συλλήψεις εννέα Γερμανών και άλλων 26 ανθρώπων στη συνέντευξη Τύπου.

Η ομάδα των νεαρών από τη Γερμανία, που ταξίδεψε στην Τουρκία για το συνέδριο της νεολαίας του YSP, κρατείται σε κέντρο απέλασης στην πόλη Σανλιούρφα (νοτιοανατολικά), κατά πληροφορίες.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν από τη νεολαία του κόμματος στο X εικονίζουν επεισόδια ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και νεαρούς.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε αργότερα ότι ενημερώθηκε για τις συλλήψεις. Η πρεσβεία της χώρας στην Άγκυρα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους συλληφθέντες και είναι έτοιμη να τους προσφέρει προξενική συνδρομή, διαβεβαίωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ