Μελέτη ετοιμάζει το υπουργείου Οικονομικών για αναθεώρηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους €350.

Κατά την συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου των έξι προτάσεων νόμου των κομμάτων που προβλέπουν κατάργηση καθώς και άλλες αλλαγές στο νόμο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στην ετοιμασία της σχετικής μελέτης, χωρίς ωστόσο να καθοριστεί πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, προσανατολίζεται να επιβάλλει κλιμακωτά το ετήσιο τέλος στη βάση των κύκλων εργασιών των επιχειρήσεων. Όπως, εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για αδρανοποιημένες επιχειρήσει το τέλος θα είναι μηδενικό, προσθέτοντας πως το τέλος θα μειώνεται μέχρι ενός κύκλου εργασιών και ακολούθως θα αυξάνεται. Υπέδειξε, παράλληλα, πως βάσει των στοιχείων που κατέχει το υπουργείο, παρατηρείται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να έχουν  μικρής αξίας περιουσιακά στοιχεία αλλά έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών.

 «Οπόταν εμείς θεωρούμε ότι ο κύκλος εργασιών είναι πιο στοχευμένο στο να επιβληθεί οποιοδήποτε αναθεωρημένο τέλος» συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο των ρυθμίσεων που προτείνουν τα κόμματα προβλέπει τον καθορισμό του ετήσιου τέλους εταιρειών, ανάλογα με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων των επιχειρήσεων, γι αυτό το λόγο το αρμόδιο υπουργείο ξεκαθάρισε πως οι κυβερνητικές προθέσεις είναι η αναθεώρηση του τέλους βάση του κύκλου εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν στην επιτροπή , οι μέσες ετήσιες εισπράξεις από το κράτος κυμαίνονται μεταξύ €40 εκατ. και €50 εκατ. Όπως εξήγησε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου στόχος της κυβέρνησης είναι η απώλεια εσόδων για το κράτος να περιορίζεται στα €15 εκατ. τονίζοντας πως θα γίνει στόχευση στη βάση του κύκλου εργασιών.

 Η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά Χρυσοστόμου, δήλωσε πως το τμήμα εισπράττει το ετήσιο τέλος, επισημαίνοντας τα ετήσια έσοδα είναι €41 εκατ. ενώ υπάρχουν και οφειλές προς  το κράτος άλλα €30 εκατ. Παράλληλα διευκρίνισε πως εάν διαχωριστούν οι εταιρείες στη βάση των μεγεθών τους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως όπως είναι τα συστήματα του τμήματος θα είναι δύσκολη η είσπραξη των τελών.