Συναινετική φόρμουλα για την σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιριών, ύψους €350, μελετούν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, παρά τη διαφωνία του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ζητά τη συνέχιση του μέτρου για να μην απωλέσει έσοδα περίπου €41 εκατ. και να μην επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά.

Το κράτος έχει να παίρνει και €31 εκατ. από εταιρείες που δεν έχουν πληρώσει το τέλος τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ο πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης πρότεινε τη σταδιακή μείωση του τέλους, ώστε να καταργηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Μια από τις σκέψεις που μελετώνται είναι η μείωση του τέλους το 2024 κατά €100, έτσι ώστε το τέλος να πέσει στα €250. Ακολούθως, το 2025 το τέλος να μειωθεί στα €150, με στόχο να μηδενιστεί από το 2026.

Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί άλλη φόρμουλα για την σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, τόνισε την ανάγκη για κατάργηση του τέλους, χωρίς να αποκλείει αυτό να γίνει κλιμακωτά.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην επιτροπή, σε δύο εβδομάδες θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια τρεις σχετικές προτάσεις νόμου, καθώς η ΔΗΠΑ μελετά την απόσυρση των δύο δικών της προτάσεων.

Συγκεκριμένα, προς έγκριση θα τεθούν η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία για κατάργηση του τέλους για όλες τις εταιρείες, καθώς και η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, η οποία προβλέπει όπως οι εταιρείες μικρού μεγέθους καταβάλλουν τέλος €100 και οι εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους να καταβάλλουν ετήσιο τέλος €350.

Στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί και η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για εξαίρεση των καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής των τελών και δικαιωμάτων που καθορίζονται σε κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και από το ετήσιο τέλος εταιρειών.

Η σταδιακή κατάργηση ίσως γίνει μέσω τροπολογιών ή, σε περίπτωση που συμφωνούν τα υπόλοιπα κόμματα, να γίνει αλλαγή στο κείμενο των προτάσεων.

Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενες συνεδρίες της επιτροπής λέχθηκε πως η κατάργηση του τέλους δυνατό να κριθεί αντισυνταγματική, καθώς η Βουλή μειώνει έτσι τα κρατικά έσοδα, επεμβαίνοντας σε εξουσίες της εκτελεστικής εξουσίας.